Dochter Korda eist ruim miljoen voor Che-foto

De erfgename van Alberto Korda, wijlen Cubaans fotograaf en maker van het beroemdste portret van Che Guevara, eist 1,142 miljoen euro schadevergoeding van Reporters sans Frontières (RSF).
De organisatie RSF, opkomend voor persvrijheid en veiligheid voor journalisten gebruikte het beeld – gemaakt in 1960 – vorig jaar bij een campagne tegen de beperkingen van persvrijheid in Cuba. In juli dwong Korda’s dochter, Diana Diaz-Lopez, al een verbod af bij het Parijse gerecht om het beeld verder te gebruiken. Ze wordt daartoe aangestuurd door de Cubaanse autoriteiten, zo vermoedt men bij RSF.

De actie van de dochter is opmerkelijk. In interviews die Korda (1928-2001) vlak voor zijn dood gaf, klaagde hij erover dat zijn foto weliswaar het meest afgedrukte beeld van de twintigste eeuw was, maar dat hij van het gebruik ervan (tijdschriften, affiches, t-shirts en veel meer) nooit een cent heeft ontvangen. Zijn laatste jaren in Havana verdiende hij wel wat bij door originele afdrukken van de foto te verkopen.

De rechtbank in Parijs doet op 10 maart uitspraak.

Lees het oorspronkelijke AFP-bericht (met foto) bij de Franse Yahoo.
Meer informatie over het vorig jaar opgelegde verbod bij IFEX, een andere organisatie die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting.