Documentaire First8 donderdag op tv

Komende donderdag is bij de IKON een film te zien die Sander Veeneman maakte in het kader van het First8-project. Veeneman zocht drie kinderen op die hij 13 en 14 jaar geleden portretteerde in Mozambique, Zuid-Afrika en in Peru, om te zien hoe het hen nu vergaat. De doumentaire ‘That’s life’ (60 min.) zal op 20 december om 22:50 uur op Nederland 2 worden uitgezonden.
Fotograaf Sander Veeneman reisde de afgelopen jaren over de wereld en fotografeerde veel kinderen die opgroeien in extreme armoede. ‘Ik breng de rauwe werkelijkheid in beeld’, zegt hij daar zelf over. ‘Uit nieuwsgierigheid, uit medelijden maar ook uit frustratie.’ In 2004 stelde hij een fotoboekje samen van zijn krachtigste foto’s. Hij stuurde dit boekje aan de 25 duizend meest invloedrijke personen ter wereld als aanklacht tegen de voortdurende honger en armoede in de wereld. Er volgden honderden reacties die hem aanmoedigden, van onder anderen Tony Blair en Kofi Annan om via First8 door te gaan met het maken van bewustwordingscampagnes.

Veeneman: ‘Het boekje was mijn schreeuw richting de wereldleiders om meer aandacht aan het armoedeprobleem te schenken. Maar ondanks alle ontwikkelingsprogramma’s lijkt er weinig vooruitgang waar te nemen. Of verandert er toch iets? Is er wél toekomst voor de kinderen die ik in al die jaren heb gefotografeerd? Er was voor mij maar één manier om daar achter te komen: ze weer op te gaan zoeken.’

• Meer informatie: www.first8.org