De alledaagsheid in Domestic Science van Annegien van Doorn

Annegien van Doorn is het nieuwste jonge talent dat tentoongesteld wordt in het Foam te Amsterdam. Met haar werk zoekt ze alternatieve toepassingen voor alledaagse voorwerpen. Tandpasta, mandarijnen en flesjes water krijgen een geheel nieuwe betekenis in het fotografische videowerk van Van Doorn.

De tentoonstelling bevindt zich in de bibliotheek op de bovenste verdieping van Foam. Bij binnenkomst is een aantal videoschermen te zien dat op verschillende wijzen is opgehangen en neergezet. In de opstelling zijn voorwerpen als spanbanden en koelelementen gebruikt om de schermen te ondersteunen.

Dit sluit aan bij van Doorns fascinatie voor alledaagse voorwerpen. Van Doorn maakt gebruik van ruimtes en voorwerpen met een specifieke functie, vaak zijn het plaatsen en dingen die vaak worden gebruikt, plekken waar we – doordat we ze zo vaak zien – geen tweede keer naar kijken. Ze verandert echter de blik van de kijker op deze objecten door ze een andere functie te geven of ze uit hun context te lichten.

Zo is er in de expositie bijvoorbeeld een video te zien van twee flesjes water op een wasmachine. Door de trillingen van de wasmachine gaan de twee flesjes als het ware een dans aan, iets dat normaal niet zou opvallen. Naast de nieuwe blik die Van Doorn de kijker biedt is het geheel ook erg komisch, iets dat met meer van haar video’s het geval is. Door deze humor is het werk luchtig en toegankelijk.

Van Doorn stelt zichzelf hierbij de vraag: Hoe geven wij betekenis aan ons dagelijks leven? Op de Foam-site is te lezen: ‘Ik kies plaatsen uit waar we de omgeving dag na dag gebruiken en transformeren, en daar zoek ik sporen van ingrepen die iets zeggen over onze noden en verlangens, over wie we zijn of willen zijn in deze wereld.’

Hoe dit werk antwoord geeft op de vraag wie we zijn of willen zijn is echter niet direct duidelijk. Hoewel het werk de ogen van de kijker opent naar de buitenwereld lijkt dit eerder een reflectie te zijn op de menselijke perceptie dan op het menselijke zijn.

Annegien van Doorn (1982) studeerde in 2004 af op Fotografie aan de AKV St. Joost te Breda. Van 2006 tot 2008 volgde zij de master voor beeldende kunst ‘Arte y Contextos Intermedia’ aan de Universiteit van Barcelona.

Domestic Science is nog tot 25 juni te zien in het Foam.

www.foam.nl