Don McCullin ontvangt hoogste onderscheiding Royal Photographic Society

Verleden week is in de Britse media bekend gemaakt dat The Royal Photographic Society de fotograaf Don McCullin de Centenary Medal of The Society heeft verleend. Deze en andere onderscheidingen worden uitgereikt een officiële bijeenkomst in de Royal Institute of British Architects in Londen op 4 oktober van dit jaar.
Don McCullin (Londen 1935) fotografeerde vanaf begin jaren zestig conflicten en natuurrampen. In 1964 won hij de World Press Photo Award voor zijn verslaggeving van de burgeroorlog op Cyprus. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Biafra ving zijn Nikon een kogel voor hem op. Hij verwierf vooral bekenheid door zijn foto’s uit Vietnam en Noord-Ierland. De ‘shell-shocked soldier’ geldt als één van de iconen van de Vietnamoorlog.

Het grootste deel van zijn loopbaan werkte McCullin voor het Sunday Times Magazine. Tijdens de Falklandoorlog in 1982 weigerde de Britse overheid hem een perskaart te verlenen. Zij maakten zich zorgen over de impact die zijn foto’s op het thuisfront zouden hebben. Diezelfde overheid onderscheidde hem in 1993 met de titel Commander of the British Empire. Hij was de eerste fotojournalist die deze koninklijke onderscheiding ontving. In 2002 verscheen Unreasonable Behaviour: An Autobiographie.

Uit die publicatie en diverse interviews blijkt dat McCullin altijd heeft geworsteld met zijn rol als oorlogsfotograaf. De laatste jaren fotografeerde hij uitsluitend het platteland rond zijn woonplaats Somerset, stillevens en portretten. Kort geleden echter publiceerde The Independant een serie die McCullin dit jaar over vluchtelingen in Darfur heeft gemaakt.