Donker dagboek door debutant

De Franse fotograaf Bertrand Fleuret (1969) debuteert met een kloek boek genaamd The risk of an early spring.
Fleuret studeerde grafische vormgeving en fotografie in Versailles en Londen en is thans werkzaam als art-director bij het Amsterdams communicatiebureau Fuel Europe. In januari 2005 neemt hij afscheid van dit dienstverband en wil hij zich volledig aan zijn fotografie gaan wijden.

• Bekijk twaalf foto’s

Het boek bestaat uit een selectie van tweehonderd zwart-wit foto’s die afkomstig zijn uit het dagboek van de auteur. Dat dagboek, waarvan enige pagina’s achter in het boek zijn afgedrukt, is opgebouwd uit afdrukken van foto’s die Fleuret – vooral tijdens reizen – tussen 1994 en 2004 heeft gemaakt.
Voor die dagboekfoto’s vinden we de korte titeltekst van Lorenzo de Rita, Fleurets compaan bij Fuel Europe. Het risico van een vroeg voorjaar betreft de gevolgen van de opwarming van de aarde, waardoor vogels vroeger broeden, bomen eerder uitlopen en insektenpopulaties sneller op hun grootst zijn. Voedselketens raken verstoord, de natuur als geheel ontregeld.
Dit fenomeen staat model voor het thema van dit boek, het vervreemdende gebrek aan synchroniteit tussen mensen uit onze tijd. De fotografie, een verslag van een schijnbaar oneindige reis, verbeeldt een geestestoestand die je ‘mobiele eenzaamheid’ zou kunnen noemen. Nergens in de lege straten, onbeslapen hotelbedden, kale interieurs en koele tv-beelden lijkt er sprake te zijn van enig zinvol menselijk contact en thuiskomen wordt een utopie.

Han Schoonhoven

The risk of an early spring
Fotografie: Bertrand Fleuret
Gebonden, 208 pagina’s, 200 foto’s in duotoon
Uitgeverij Artimo
ISBN 90-8546-006-9
€ 48,–
Luxe editie, met foto
oplage 4 x 25
gesigneerd en genummerd
€ 200,–
• Het boek is ook down te loaden via:
www.fueleurope.com