Doomernik (cit)eert Leibovitz

Fotokenners die afgelopen week de cover van de Revu zagen werden herinnerd aan een oude foto. Op de cover zien we presentatrice Isolde Hallensleben in een ligbad vol chocolademelk. De foto lijkt sterk op een portret dat Annie Leibovitz in 1984 maakte van actrice Whoopi Goldberg in een ligbad vol melk.
Het portret van Hallensleben is gemaakt door Merlijn Doomernik. Kan dat zomaar, meneer Doomernik?

‘Ikzelf had niet zoveel moeite met het overmaken van een beroemde foto. Leibovitz zelf doet dat ook wel eens. Ik zie het als klein een eerbetoon aan het oude werk van Leibovitz. Ik ben een grote fan van haar.’

Over de opdracht meldt de fotograaf:
‘Ik had Isolde al twee keer eerder gefotografeerd, en zij is een oud-studiegenoot van mijn geliefde, Haukje. Op een zekere avond hebben we met ons drie├źn uitgebreid gegeten en een dag later belde toevallig de Nieuwe Revu: of ik Isolde voor hen kon fotograferen. Toen ik haar belde, vonden we dat we iets leuks moesten verzinnen deze keer. Al bellend riep ik: “In een bad met melk. Net als die Leibovitz foto van Whoopi Goldberg!” Isolde, die wel in was voor een grap, vond dat meteen een goed idee. Alleen is die foto van Leibovitz zo goed omdat alles wit is en Goldberg zo mooi met haar zwarte huid contrasteert. Daarom maar verzonnen om het in een bad met chocolademelk te doen.’

‘Vervolgens ontstaat dan het probleem van het regelen van 200 liter chocolademelk. Dat werd uiteindelijk een mengsel van cacaopoeder en Completa. Voor de liefhebbers van Completa koffiecreamer heb ik nog wel een paar kilo gratis af te halen.’

‘Wat ik leuk vind is dat Isolde eigenlijk heel erg op Goldberg lijkt. Allebei hebben ze een heel mooi, maar vooral niet alledaags guitig gezicht. Zelf noemt Isolde dat een “muppet-hoofd”. Drie dagen na de shoot kreeg ik nog een sms van Isolde. Er zat nog steeds chocola in haar oren.’