Doorbraak Erwin Olaf in VS begeleid door slecht nieuws

Erwin Olaf heeft een mooie expositie in New York. In een interview in de Volkskrant maakte hij afgelopen zaterdag echter ook wereldkundig dat hij een longemfyseem heeft: ‘Ja, daar ga je aan dood. Met 55, 60 is het gebeurd voor mij, zoals het er nu voorstaat.’
Het flapt er bij Olaf schijnbaar vanzelf uit in een gesprek met VS-correspondent Jan Tromp dat als aanleiding heeft dat Erwin Olaf momenteel op doorbreken staat in de Amerikaanse kunstwereld. Al voor de opening van de tentoonstelling Rain and Hope in galerie Hasted Hunt waren achttien van zijn foto’s verkocht.

Het gaat om nieuw werk waarin Olaf een nieuwe richting inslaat, ergens in het speelveld tussen Ruud van Empel en Gregory Crewdson. Eerder waren er al voorproefjes van te zien op de afgelopen Paris Photo.

Over de ziekte die hem trof, zegt Olaf in de Volkskrant verder: ‘Ik weet niet wat ik moet doen. Zou jij het weten? Ik ben maar lid geworden van de astmavereniging.
Het is mij eigenlijk meteen, na mijn eerste klachten, in 1996 al meegedeeld. In het begin wil je het niet weten. Het willen weten verloopt in etappes.
Ik voel niet de dreiging van de dood. Wat ik voel is, dat ik gaandeweg minder lucht heb. Daar ben ik natuurlijk wel bang voor.
Wat zit je nou te zeuren, zeg ik tegenwoordig tegen mezelf. Ik heb een soort datum gekregen. Dat heeft ook voordelen. Je hoeft niet te denken: zal ik nog eens een koopsompolis nemen?’

• Een groot deel van de tentoon gestelde werken is te zien in een slideshow op de site van de Volkskrant

• Meer over de expositie in New York: http://www.hastedhunt.com

• Reageren? Mail PhotoQ


REACTIES

Hallo Edie

Van Erwin is oud nieuws.
Dat heeft hij namelijk al jaren geleden in diverse media (zelfs in tv-documentaires) uitgebreid uit de doeken gedaan. Hij vertelde het zelfs al eens in beeld aan Paul Huf. Kan je nagaan hoe lang dat geleden is.
(…)
Thanks in advance

Robert Goddyn / UPA Photo
————

volgens mij heeft 50% van de fotografen die boven de chemicaliën hebben
gehangen longemfyseem. gelukkig hoeft dit nu niet meer.
Bertien van Manen