Doriann Kransberg vertrekt bij Stadsarchief Amsterdam

Op 24 mei 2012 neemt Doriann Kransberg na bijna 30 jaar afscheid als fotografe van het Stadsarchief. Ter ere van dit afscheid presenteert het Stadsarchief een selectie uit haar indrukwekkende oeuvre. Van 25 mei tot en met 29 juli 2012 is de installatie en een digitale projectie in de lichthal van Gebouw de Bazel te zien.
Het persbericht van het Stadsarchief meldt verder:

Na haar studie aan de Rietveld Academie en een stage in Philadelphia (VS) werkte Doriann Kransberg (1949) enkele jaren als tentoonstellingsdrukker voor bekende Nederlandse fotografen als Eva Besnyo?, Cas Oorthuys, Koen Wessing en Mark Kolthoff.

In 1984 verleende het Amsterdams Fonds voor de Kunst haar de opdracht om een documentaire serie te maken over de Weteringbuurt. In hetzelfde jaar trad zij in dienst van het Stadsarchief. Het Archief werkt al bijna een eeuw samen met beroepsfotografen om het veranderende stadsbeeld vast te leggen. De opnamen worden bewaard en ontsloten voor (toekomstige) stadsbewoners en onderzoekers.

In de bijna 30 jaar dat Doriann Kransberg aan het Stadsarchief verbonden is geweest, fotografeerde zij een omvangrijk oeuvre bij elkaar. Aanvankelijk legde zij zich toe op reportages over Amsterdamse instellingen en bedrijven als de Hollandse Manege (1984), de Sociale Dienst (1986), de Heineken Brouwerij (1988), het logegebouw van de Vrijmetselaars in de Vondelstraat (1993), diverse zieken- en verzorgingstehuizen en de Centrale Markthallen (1994). Veel van wat zij in zwart-wit fotografeerde is inmiddels verdwenen. Een bijzondere plaats nemen de foto’s in waarin zij de verwantschap tussen Venetie? en Amsterdam als steden aan het water blootlegt. Voor de tentoonstelling ‘Mondriaan aan de Amstel’ fotografeerde zij in 1993 in de geest van de kunstenaar de landschappen langs Amstel en Gein.

Na 2000 verlegden haar werkzaamheden zich naar de grote infrastructurele projecten die Amsterdam ingrijpend van aanzien veranderen. In samenwerking met gemeentelijke projectbureaus fotografeerde Doriann Kransberg de wording van het gebied aan de Zuidas, de bouw van de nieuwe busterminal achter het Centraal Station en de herinrichting van het gebied rond de Polderweg in Amsterdam-Oost. Voor de Stichting IJbeeld volgde zij langdurig de ontwikkelingen langs de IJoevers, op de grond en vanuit de lucht. In deze periode ontstonden iconische beelden als die van het ING House bij nacht en van het Gebouw De Bazel. Doriann Kransberg maakte in haar loopbaan de ontwikkeling mee van zwart-wit naar kleur en van analoge fotografie naar digitaal. Met haar vertrek wordt een tijdperk afgesloten. Alle 12.000 opnamen uit de jaren 1984-2012 zijn te zien op de Beeldbank.

DORIANN KRANSBERG, ARCHIEFFOTOGRAFE 1984-2012
STADSARCHIEF Vijzelstraat 32, 1017 HL AMSTERDAM
Periode: 25 mei – 29 juli 2012
Openingstijden: dinsdag – vrijdag 10.00-17.00 uur zaterdag – zondag 12.00-17.00 uur28 mei (Tweede Pinksterdag) gesloten
Toegang gratis
Te bereiken met tram 4, 16, 24 en 25 halte Keizersgracht
stadsarchief.amsterdam.nl

Eddie Marsman schreef eerder over Kransberg: Werkmanslust