Drie boeken genomineerd voor Kees Scherer Prijs

vanDe jury van de Foto Kees Scherer Prijs 2009 heeft drie boeken genomineerd, van Michael Anhalt: Apathie, van Viviane Sassen: Flamboya en van Niels Stomps: .
De prijs, een geldsom van vijfduizend euro, is bestemd voor de Nederlandse fotograaf of permanent in Nederland werkende fotograaf, vanwege het beste fotoboek, dat in 2007 en 2008 is verschenen. De tweejaarlijkse prijs is ingesteld door de Stichting FotoArchief Kees Scherer

De jurering vond plaats op zaterdag 27 februari 2007. De jury van de Foto Kees Scherer Prijs bestond uit: Anthon Beeke, Ellen Dosse, Max van Rooy, Marga Rotteveel, Henk Schuurmans (voorzitter), Rik Suermondt en Anneke van Veen. Ruim 130 fotoboeken hebben meegedongen naar de Foto Kees Scherer Prijs.

Informatie over de genomineerde boeken en fotografen :

Apathie – Erfurt/XI 1155/1982
Kroniek van een vluchtpoging 1982-83. Fotograaf Michael Anhalt gaat op basis van zijn persoonlijke herinneringen op zoek naar zijn verleden. Toen hij zeven jaar oud was, hebben zijn ouders met een zelfgebouwd vliegtuig geprobeerd Oost Duitsland te ontvluchten. De poging mislukte en zijn ouders werden door de Geheime Dienst gevangen genomen. Michael Anhalt reconstrueert de gebeurtenissen door de plekken in deze periode van zijn jeugd te fotograferen en tegenover de politieke gevangenis van zijn ouders te stellen.
Michael Anhalt (1976, Weimar) leeft en werkt in Rotterdam. Hij studeerde fotografie aan de KABK, Den Haag en Master Fotografie aan de AKV/St. Joost, Breda. Exposities o.m.: “Histortion”, Galerie Sign. Groningen, “A perfect Book’, ACF, Amsterdam , “Arts and rights” (60 jaar Amnesty International). Michael Anhalt werkt momenteel aan het project Lichtwolke i.s.m. Meike Eggers..

Flamboya: Portretten van veelal jonge Afrikanen uit verschillende Afrikaanse landen, waar Viviane als kind woonde. Opvallend zijn de in de schaduw gehulde gezichten en de sterke kleurcontrasten. De bijzondere ensceneringen roepen een surrealistische sfeer op.
Met haar werk toont Viviane haar eigen beeld van Afrika, dat afwijkt van het stereotype beeld dat in het Westen bestaat van Afrika en haar bewoners.
Viviane Sassen (1972, Amsterdam) studeerde modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten HKA, Arnhem en fotografie aan de HKU in Utrecht. Naast haar autonome werk werkt ze als modefotograaf voor bekende modemerken en publiceert ze in tijdschriften als Vogue France en Purple. In 2007 kreeg zij de Prix de Rome voor haar Afrikaanse portretten.

Mist: De bouw van de Three Gorges Dam in China heeft 1.3 miljoen mensen gedwongen van dorpelingen stadsmensen te worden. Niels Stomps laat zien hoe die stedelijke veranderingen zich manifesteren in de bewoners zelf.
Niels Stomps (1974, Driebergen) studeerde fotografie aan de HKU in Utrecht, waar hij ook gastdocent is. Tevens volgde hij de Master Opleiding aan de AKV/St. Joost, Breda Hij exposeerde o.m. in FOAM, Amsterdam 2006, Het Festival a/d Werf in Utrecht, en FotoFestival Naarden 2007. In 2004 was Niels Stomps genomineerd voor het Zebra Film Festival in Berlijn en in 2007 ontving hij de derde prijs Gebouwgezichten van het NAI Rotterdam.

Prijsuitreiking
De winnaar van de Foto Kees Scherer Prijs zal bekend worden gemaakt op 24 mei 2009 om 17.00 uur in het Andreashuis in Naarden Vesting. Daar zal ook de prijsuitreiking plaats vinden.

In het kader van het FotoFestival Naarden (16 mei t/m14 juni) zal in het Andreashuis een expositie worden ingericht van de fotoboeken die hebben meegedongen naar de Foto Kees Scherer Prijs.