Drie fotografen aan de slag voor Fotodok’s Roadmap to Glory

De jury van Fotodok, het nieuwe internationale initiatief voor documentaire fotografie in Utrecht van fotograaf Rob Hornstra en tentoonstellingsmaker Femke Lutgerink, heeft drie fotografen gekozen om aan de slag te gaan met hun plannen voor een fotoserie voor Fotodok.
Fotografen Lucia Ganieva, Mike Roelofs en Karine Versluis kwamen van de achtendertig inzendingen voor Fotodok’s wedstrijd Roadmap to Glory als besten uit de bus. Zij gaan ieder met 2.500 euro van Fotodok aan het werk. De portfolios van de veertig inzenders werden bekeken door de vijfkoppige jury bestaande uit Chris Keulemans (journalist/schrijver), Andrew Phelps (fotograaf/curator Fotohof Salzburg), Jenny Smets (beeldredactrice Vrij Nederland), Dirk-Jan Visser (fotograaf/fotojournalist van het jaar 2008) en Rob Hornstra (fotograaf/initiator Fotodok).

De jury koos acht fotografen voor de tweede ronde. Deze acht fotografen – Fieke van Berkom, Gert-Jan van der Bemd, Lucia Ganieva, Jorn van Eck, Sofie Knijff, Mike Roelofs, Ernst Seaber en Karine Versluis – leverden een plan in voor een serie rond het thema Hit The Road. Dit thema is leidraad voor Fotodok’s eerste evenement dat op 12 september op diverse locaties in Utrecht van start gaat. De plannen van Ganieva, Roelofs en Versluis werden gekozen om uitgevoerd te gaan worden.

De drie geselecteerde fotografen hebben allen gekozen voor een project in het buitenland. Lucia Ganieva gaat een serie maken over tradities en gebruiken tijdens Russische bruiloften. Mike Roelofs gaat een Roma-gemeenschap bezoeken in het dorpje Band in Roemenië. Karine Versluis wil inzicht krijgen in het jongerenleven op de Antillen.

Fotodok wil met de competitie Roadmap to Glory talentvolle, net afgestudeerde fotografen stimuleren zich verder te ontwikkelen in de documentaire fotografie. Roadmap to Glory zal tevens een actueel beeld geven van wat er op dit moment door een nieuwe generatie fotografen wordt gemaakt.

www.fotodok.org