Drie fotografen krijgen Getty-beurs

Getty Images maakte vandaag bekend dat Lynsey Addario, David Gillanders en Eugene Richards zijn verkozen tot de drie ontvangers van de Getty Images Beurs voor Redactionele Fotografie. Alle drie zullen zij $20,000 en de steun en samenwerking van fotoredacteurs van Getty Images ontvangen tijdens het maken hun fotografie documentaires.
De drie fotojournalisten zijn gekozen uit 153 aanmeldingen uit 26 verschillende landen door een panel bestaande uit onder anderen:
· Monica Allende, fotoredactrice van Sunday Times Magazine, Londen
· Ruth Eichhorn, directeur fotografie, GEO Magazine, Duitsland
· Jean-Francois Leroy, directeur, Visa Pour l’Image, Frankrijk
· Tom Stoddart, fotojournalist, Getty Images, Verenigd Koninkrijk

Lynsey Addario’s project, “Darfur” zal gaan over het voortdurende conflict in het westen van Sudan. Het conflict begon in 2003 en heeft naar schatting geleid tot 200.000 doden, door geweld, ziekte en honger terwijl ongeveer 2,5 miljoen mensen gedwongen hun huizen moesten verlaten.

Ze fotografeerde de situatie in Darfur voor het eerst in 2004 en sindsdien is ze elk jaar minstens een maand teruggekeerd. Addario: ‘Als fotojournalist, vind ik het bijna onmogelijk om het conflict in Darfur te negeren. Het is één van de grootste voorbeelden van etnische zuivering en de oorzaak van één van de grootste humanitaire crises van deze tijd.’ Lynsey wil haar Getty Images Beurs voor Redactionele Fotografie gebruiken om haar reportages over Darfur voort te zetten en een bezoek te brengen aan Darfur en aan één van de vluchtelingenkampen in buurland Tsjaad. Momenteel is ze gestationeerd in Istanbul, Turkije.

David Gillanders’ project “Glasgow” zal zich gaan richten op de cultuur van de gewelddadige steekwapencriminaliteit, een nalatenschap van de Schotse clan-cultuur. David legt uit: ‘Ik kom zelf uit Glasgow en wilde daarom aandacht genereren voor dit fenomeen dat een schaduw werpt over mijn stad en dagelijks levens verwoest. Deze barbaristische en gewelddadige criminaliteit is zo gewoon geworden dat het bijna wordt geaccepteerd als een onderdeel van het leven.’

Eugene Richards begon zijn werk aan “War is Personal” in 2006 met een serie foto’s en essays die zich richtten op de levens van mensen uit de Verenigde Staten, die zwaar getroffen zijn door de oorlog in Irak. Richards zal de beurs gaan gebruiken om het project de komende maanden vooruit te helpen.

‘Er zijn nu acht fotografische essays compleet’ leg hij uit. ‘Met behulp van de Getty Images Beurs voor Fotografie, wil ik er minstens nog zeven maken.’ Als het project af is, zal er een boek en een multimediaal product verschijnen die de foto’s combineert met persoonlijk geschreven stukjes en interviews, met als doel het verbeteren van het dialoog over de oorlog in Irak.’

Getty Images Beurs voor Redactionele Fotografie start het vijfde jaar met de bekendmaking dat vijf beurzen, bij elkaar $100,000, weer toegewezen zullen worden aan professionele fotojournalisten in 2009. Daarnaast komt Getty Images met een uitbreiding van het programma, door een categorie voor studenten toe te voegen. Op deze wijze wil Getty Images veelbelovende fotojournalisten over de hele wereld ontdekken en aanmoedigen. Er zullen vier beurzen beschikbaar zijn van elk $5,000, voor studenten onder de 30 jaar die ingeschreven zijn voor een voltijd en erkende opleiding voor fotojournalistiek.

Meer informatie: www.gettyimages.com/editorial-grants