Drie Nederlanders bij World Press Photo

Drie Nederlandse fotografen winnen dit jaar een prijs bij World Press Photo: Rob Hornstra, Ton Koene en Ilvy Njiokiktjien. Ook de vanuit Nederland werkende Rus Pavel Prokopchik hoort bij de winnaars.
Rob Hornstra wint met ‘Sochi SIngers’ de eerste prijs in de categorie Kunst en en Entertainment/series (zie foto boven). De serie maakt onderdeel uit van het Sochi Project dat Hornstra met journalist Arnold van Bruggen aan het maken is. Met de Sochi Singers won Hornstra eerder dit jaar een tweede prijs in de categorie Kunst, cultuur en entertainment/serie bij de Zilveren Camera.
www.borotov.nl


Ton Koene krijgt in de categorie Portretten/verhalen de tweede prijs met portretten van Afghaanse politierecruten. Koene is een voormalige hulpverlener (Artsen zonder Grenzen) die fotograaf is geworden en al geruime tijd vanuit Afghanistan werkt. Vorig jaar verscheen zijn boek Afghanistan Ongecensureerd.
www.tonkoene.nl


Ilvy Njiokiktjien wint de tweede prijs in de categorie Hedendaagse kwesties/enkele foto’s met een foto uit haar reportage Afrikaner Blood. Eerder deze week won ze met een foto uit deze serie een prijs bij de Picture of the Year International, een tweede prijs in de categorie Buitenland documentaire/serie bij de Zilveren Camera en voor de speciaal met Elles van Gelder geproduceerde multimedia-film een nominatie bij de Canon Prijs.
www.imagesbyilvy.com


Pavel Prokopchik gaat de derde prijs ontvangen in de categorie Kunst en Entertainment/enkele foto’s met een foto uit zijn serie Apashka. Ook hij won eerder dit jaar bij de Zilveren Camera: een eerste prijs in de categorie Buitenland documentaire/serie.
www.prokopchik.com

Alle prijswinnaars met foto’s bij World Press Photo