Driedaagse cursus over László Moholy-Nagy

Het Gemeentemuseum organiseert een cursus verspreid over drie dagen over het werk van de Hongaarse kunstenaar László Moholy-Nagy, van wie t/m 1 mei de tentoonstelling De kunst van het licht is te zien. Cursusleiders zijn Wim van Sinderen, conservator Fotografie Gemeentemuseum Den Haag, drs. John van der Ree, kunsthistoricus, drs. Frans Peterse, assistent conservator Collecties Gemeentemuseum Den Haag en drs. Flip Bool, senior researcher van het Nederlands Foto museum in Rotterdam en lector aan de Academie St. Joost in Breda-Den Bosch.
De toelichting van het museum:

László Moholy-Nagy
De kunst van het licht
29 januari t/m 1 mei 2011

Licht als kunst en kunst als licht. László Moholy-Nagy (1895-1946) speelde zijnleven lang met licht in zijn kunstwerken, of het nu ging om schilderijen, sculpturen, collages, foto’s, films, grafiek, boekomslagen of theaterdecors. Wat het potlood is voor de tekenaar is licht voor Moholy-Nagy. Hij leefde in de boeiende overgang naar de moderne tijd; het interbellum, de periode van beroemde kunstbewegingen als Bauhaus en De Stijl. Moholy-Nagy was een echte wereldburger, zijn leven was één lange reis, van zijn geboorteland Hongarije, naar Wenen, Berlijn, Amsterdam, Londen en Chicago. Soms opgejaagd door een dreigend politiek klimaat, dan weer op zoek naar een nieuwe artistieke uitdaging. Moholy-Nagy was een alleskunner, naast beeldend kunstenaar was hij ook intellectueel, criticus, denker en leraar, maar bovenal utopist. Aan de hand van meer dan 160 objecten uit 30 verschillende internationale collecties geeft het Gemeentemuseum Den Haag een groots overzicht van zijn artistieke nalatenschap. Het Gemeentemuseum organiseert een bijzondere cursus bij deze tentoonstelling waarin u alles hoort over de vele facetten van het werk van Moholy-Nagy.

De tentoonstelling gaat vergezeld door een uitgebreide Nederlandstalige catalogus, getiteld László Moholy-Nagy. De kunst van het licht. Deze is voor € 49,50 verkrijgbaar in de museumwinkel.
De totaal-kunstenaar
Cursus

Zaterdag 19 maart, 1e bijeenkomst Spreker: Wim van Sinderen, conservator Fotografie Gemeentemuseum Den Haag
Lászlo Moholy-Nagy als fotograaf en filmer. De middag begint met een rondleiding door de tentoonstelling. Hierna een lezing in de aula over Moholy’s levensloop, met nadruk op zijn baanbrekende visie op fotografie en film als volwaardig beeldende middelen in de artistieke praktijk van de ‘totaal-kunstenaar’.

Zaterdag 2 april, 2e bijeenkomst Spreker: drs. John van der Ree, kunsthistoricus
Aan de hand van de interpretatiegeschiedenis van Moholy’s belangrijke werk Compositie-Assemblage-Fotogram (1926), dat zich in de collectie van het Gemeentemuseum bevindt, wordt een beeld geschetst van László Moholy-Nagy als invloedrijk modernist die vooral op het gebied van grafische vormgeving aan de wieg stond van vele typografische vernieuwingen in het interbellum. Speciale aandacht wordt gegeven aan de grafische experimenten van Nederlandse geestverwanten als Zwart, Schuitema en Kiljan.

Zaterdag 16 april, 3e bijeenkomst Sprekers: drs. Frans Peterse, assistent conservator Collecties Gemeentemuseum Den Haag en drs. Flip Bool, senior researcher van het Nederlands Foto museum in Rotterdam en lector aan de Academie St. Joost in Breda-Den Bosch
Naar aanleiding van zijn catalogusessay László Moholy-Nagy en Nederland geeft Frans Peterse een lezing over de ‘Hollandse jaren’ van de kunstenaar die in de periode 1933-1934 als art-director werkzaam was in Amsterdam en hier ook een solotentoonstelling kreeg in het Stedelijk Museum. Hierna gaat moderator Wim van Sinderen in gesprek met Peterse en Bool over de vele contacten die Moholy onderhield met Nederlandse avant-gardisten als Mondriaan, Van Doesburg en Domela.

Tijd: 14.00-16.00 uur
let op: 16 april van 13.00-15.00 uur
Locatie: auditorium Gemeentemuseum Den Haag
Kosten: € 125,- per persoon, incl. catalogus en entree museum
Aanmelden: educatie@gemeentemuseum.nl met vermelding van naam en adresgegevens
of 070 – 3381185 (sluitingsdatum: 7 maart 2011)

Rondleidingen op zondag
Tijdens de looptijd van de tentoonstelling kunt u op zondagmiddag een speciale rondleiding volgen. U krijgt uitgebreide uitleg bij de kunstwerken waardoor u het oeuvre van de kunstenaar beter leert kennen en begrijpen.

Zondag 20 februari, 6 en 27 maart en 10 april
Tijd: 14.00-15.00 uur
Toegang: € 5,- per persoon, excl. entree museum
Groepsgrootte: max. 20 personen
Reserveren: niet nodig
Vertrekpunt: informatiebalie in de centrale hal