De op afstand te bedienen vliegtuigjes voorzien van een of meer camera’s lijken op weg een rol te gaan spelen in de journalistiek. In de VS werken grote nieuwsorganisaties samen om te komen tot goede afspraken over het inzetten van deze drones. Niet alleen daar, maar ook in Nederland zijn er nog flinke hindernissen te overwinnen als boetes, rechterlijke vonnissen en politieke voorzichtigheid.
Gisteren bleek dat filmer Jelte Keur door de Luchtvaartpolitie een boete krijgt opgelegd van 350 euro voor het gebruiken van een drone bij het maken van een filmpje van de Dom van Utrecht in de mist. Het filmpje werd op YouTube erg populair.
De journalistenverenigingen NVJ en NVF willen voortgang maken met een proefproces, zo lezen we op de site Villamedia, nu staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) op Kamervragen over dronegebruik met geen woord rept over de (foto)journalistieke beroepsgroep. Juist journalisten kunnen met drones nieuwe vormen van nieuwsgaring bedrijven, maar de wetgeving is nu restrictief en overtreders kunnen hoge boetes krijgen. “Nog steeds mogen journalisten niet beroepsmatig drones inzetten. De NVJ/NVF heeft steeds minder vertrouwen in het kabinetsstandpunt en overweegt een proefproces uit te lokken om zodoende vrijwaring van het gebruik van drones voor (foto)journalisten af te dwingen”, aldus NVJ/NVF.
In de VS studeert intussen een grote groep media, waaronder The New York Times, The Washington Post, CNN en Getty Images, op gedragsregels voor journalistiek gebruik van drones, wat met name op het gebied van privacy en veiligheid vragen oproept.
NOS.nl: Lage boete voor dronefilm Domtoren
New York Times: Times and Other News Organizations to Test Use of Drones