Droog

Voor het maken van een foto moet zowel de amateur als de vakman regelmatig de elementen trotseren. Zo niet de fotograaf van Meisje met plu in de regen.

Kennelijk koos de onbekende vakman in dit geval liever voor bedrog, of heet het truc? Het was buiten kurkdroog toen hij zijn kansen greep: de straat was nog nat maar het firmament alweer helder en dus kwam er prachtig licht uit het zwerk.

En die regenbui dan, op de foto? Men neme een glasplaat en zet die gewoon in de gootsteen. Draai de kraan open en na een poosje weer dicht. Nu de druppels op het raampje koesteren en naar de studio transporteren. De rest spreekt vanzelf.

Daarna bezit ‘n beetje handige fotograaf twee negatieven: eentje waarop een droog meisje staat, eentje met een studie van druppels. Het kan niet simpeler, ze passen precies op elkaar. Belichten maar.

Terwijl het buiten alweer stortregent drijft er in de bak met fixeer een sfeervolle regenkiek, geproduceerd zonder ongemakken. Alleen: er liggen wel érg grote regendruppels op die paraplu. En een bui zo statisch, die houdt vast nooit meer op. Het meisje is dan allang weer naar huis.

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.