Duitse fotograaf Dirk Reinartz overleden

‘Een bescheiden vertegenwoordiger van zijn gilde’, zo wordt Dirk Reinartz in de Duitse pers bedacht bij zijn overlijden, afgelopen weekeinde tijdens een reis naar Berlijn.
Reinartz is in 1947 in Aken geboren en volgde zijn foto-studie bij Otto Steinert aan de Folkwangschule in Essen. Hij werkte zeven jaar bij Stern en ging daarna als zelfstandig fotograaf verder. Hij publiceerde in vele Europese en Amerikaanse magazines van naam. Sinds 1998 was hij docent aan de Muthesius-Hochschule in Kiel. Reinartz maakte een groot aantal fotoboeken, waaronder ‘Innere Angelegenheiten’, ‘Kein schöner Land – Deutschlandbilder’, ‘Totenstill’ (279 foto’s van voormalige nazi-kampen) en ‘Künstler’. Verder had hij een lichte fascinatie voor de roemruchte 19de-eeuwse kanselier Bismarck: Reinartz fotografeerde 29 standbeelden in Duitsland en maakte een fotoboek over het stadje Bismarck in de VS, waarmee hij een voorloper was op Martin Parrs ‘Boring’, beide stadjes blijken even dodelijk saai.

Lees de weerslag van een gesprek tussen Dirk Reinzartz en Erich Hartmann over het fotograferen van concentratiekampen in Zeit Magazin

Met enig zoekwerk zijn enkele foto’s van Reinartz te vinden op de website van uitgeverij Steidl. Klik eerst Zaubern auf weißem Papier, dan Programm, dan Fotografie – Deutschland, dan Reinartz, dan Galerie.