Duitse Volkskrant-fotograaf vrij na arrestatie

Fotograaf Daniel Rosenthal is woensdag tegen middernacht vrijgelaten, nadat hij eerder die dag was opgepakt door de Duitse politie. Rosenthal werkte voor de Volkskrant en het Duitse weekblad Stern in de buurt van Heiligendamm, de plek waar de acht rijkste landen deze week confereren over wereldwijde economische ontwikkelingen.
De Duitse freelancer werd rond 15 uur gearresteerd op basis van videobeelden die de politie maakte tijdens de grootscheepse onlusten van afgelopen zaterdag in Rostock. Toen vielen honderden gewonden bij het treffen tussen politie en ‘autonomen’.

Rosenthal was die dag aan het werk bij het ‘zwarte blok’ zoals de autonomengroep wordt genoemd. De fotograaf zou volgens de politie hebben aangezet tot geweld. Hij zat met tweehonderd arrestanten vast in Rostock.

Laat op de woensdagavond werd Rosenthal voorgeleid aan de onderzoeksrechter, waarbij de tenlastelegging intussen was veranderd in deelname aan drie zitblokkades. De rechter zag geen logica in de beschuldigingen van de politie en beval vrijlating.

Volgens Rosenthal treedt de politie af en toe hard op tegen fotografen. Drie dagen geleden kreeg een collega nog zijn camera in het gezicht geslagen en die heeft nog steeds verwondingen. Rosenthal: ‘Het gebeurt niet continu, maar agressie van de politie tegen persfotografen is ook geen uitzondering.’

Onduidelijkheid over zijn functie als persfotograaf kan er ook niet zijn geweest, zegt Rosenthal: ‘Ik heb een gele G8-accreditatieband om en een professionele foto-uitrusting.’

www.danielrosenthal.de