Duizenden demonstreren na vermoorden Mexicaanse fotograaf

Enkele duizenden mensen hebben zondag in Mexico City gedemonstreerd om hun afschuw te laten blijken over de dood van de fotograaf Ruben Espinosa, die zaterdagochtend werd vermoord, zo schrijft de New York Times. Espinosa is de zevende journalist die dit jaar in Mexico om het leven is gebracht.

De lichamen van Espinosa en vier anderen zijn vastgebonden en gemarteld aangetroffen in een appartement in de wijk Navrante. Espinosa werkte voor het invloedrijke magazine Proceso.

Espinosa werkte veel in Veracruz, een deelstaat die bekend staat om het vele geweld dat is gerelateerd aan drugshandel. Onder meer journalisten worden er regelmatig bedreigd.

Medio juni had Espinosa al laten weten dat hij veel werd gevolgd en bedreigd door onbekenden. Om die reden zou hij naar Mexico City zijn gevlucht om nieuw werk te zoeken.

Demonstranten hekelden de laksheid waarmee de Mexicaanse autoriteiten het bedreigen van journalisten tegemoet treedt. De gouverneur van Veracruz, Javier Duarte, zegt vaak dat de moorden op journalisten niets te maken hebben met hun beroep of met de verhalen die ze schrijven. Opvallend is dat met name ook journalisten worden vermoord die kritisch schrijven over Duarte.

New York Times: Huge Rally Over Killing of Mexican Journalist