Dutch Doc Award 2014 gaat naar Sochi Project

De Dutch Doc Photo Award 2014 is toegekend aan The Sochi Project van fotograaf Rob Hornstra en journalist Arnold van Bruggen. Deze vijfde winnaar van de grootste prijs voor documentaire fotografie is een toonbeeld van de ‘kracht van de combinatie van tekst en fotografie’, aldus de jury op de prijsuitreiking dinsdag 10 juni in het Tropenmuseum Amsterdam. De Anna Cornelis Publieksprijs 2014 gaat naar Jimmy Nelson met Before They Pass Away, aldus het persbericht van de organisatie.

Het bericht vervolgt:
Hornstra en Van Bruggen hebben jaren gereisd in de Kaukasus, de streek waar Sochi ligt en waar dit jaar de Olympische Winterspelen plaatsvonden. Hun foto’s en teksten geven een volledig ander beeld dan dat van de propagandamachine van de Russische president Poetin. ‘The Sochi Project is een ambitieuze en moedige poging dieper door te dringen in een omgeving en een onderwerp dan doorgaans mogelijk is’, zei juryvoorzitter Dirk van Weelden dinsdag. ‘De obstakels en tegenwerking die ze ondervonden waren groot, maar desondanks is het een indrukwekkend geheel geworden. Enorm breed van opzet, met een grote hoeveelheid historische en culturele informatie over een onbekend deel van de wereld, dat zelden het nieuws haalt.’

De Dutch Doc Photo Award wordt uitgereikt sinds 2010 en bestaat uit een geldbedrag van 20 duizend euro. Voor het eerst was dit jaar ook een geldbedrag verbonden aan de publieksprijs. Bezoekers van de tentoonstelling van de voorselectie voor de Dutch Doc Photo Award, kozen uit 34 projecten voor Before They Pass Away, een omvangrijk project waar de Britse fotograaf Jimmy Nelson met Nederlandse financiering de wereld rondtrok om uitstervende volken en hun rituelen te fotograferen. Nelson krijgt 5000 euro, beschikbaar gesteld door het Fonds Anna Cornelis.

De Dutch Doc Photo Award is bedoeld om jaarlijks het beste van de Nederlandse documentaire fotografie te tonen en steun te geven aan fotografen, die vaak lang en zonder substantiële financiering aan een documentair project werken. Vorig jaar won Jacqueline Hassink met The Table of Power 2. Dit jaar werden zes projecten voor de shortlist geselecteerd. Naast The Sochi Project waren dat:

Jan Rosseel – Belgische Herfst. Een geconfabuleerde geschiedenis

Allard de Witte & Joost Bos – FAS-kinderen. Geboren met alcoholschade

Bert Verhoeff & Reinie van Goor– NL

Samira Ben Laloua & Frank Bruggeman & Ernst van der Hoeven – Club Donny #10 Grande Finale

Anaïs López & Eva Smallegange – Only in Burundi

Deze zes zijn door de jury geselecteerd uit een longlist met 34 fotodocumentaires. De jury bestond naast filosoof en schrijver Dirk van Weelden dit jaar uit: conservator Anke Bangma van het Tropenmuseum, de Britse fotografieprofessor Francis Hodgson, directeur Fotodok Femke Lutgerink en de fotografen Andrea Stultiens en Stephan Vanfleteren.

Dutch Doc Photo vindt het belangrijk dat de jongste generatie ‘beeldenmakers’ om leert gaan met het lezen van beelden. Leerlingen van de IMC Weekendschool hebben zelf de rol van jurylid op zich genomen en uit de 34 projecten hun favoriet gekozen. Opvallend is dat de kinderen de voorkeur van de vakjury hebben gevolgd en twee prijswinnaars heeft gekozen van de shortlist. De IMC Jongerenprijs 2014 gaat naar: Jan Rosseel (Belgische Herfst) en Bert Verhoeff & Reinie van Goor (NL).

Alle projecten zijn tot en met 6 juli te zien in het Tropenmuseum Amsterdam. Tegelijkertijd met de Dutch Doc Photo Award tentoonstelling laat het Tropenmuseum in de Galerie de aankoop zien van het documentaire project Geuzen van de Cariben van de Italiaanse fotograaf Nicola Lo Calzo.

thesochiproject.org

dutch-doc.nl

tropenmuseum.nl


Nog tot en met zondag 22 juni heeft u de kans de enige Nederlandse tentoonstelling van het magnum opus van fotograaf Rob Hornstra en schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen te bezoeken in de Noorderlicht Fotogalerie in Groningen.

Een aantal boeken uit het project is nog (van de meeste begint het aantal behoorlijk te slinken) te koop in de PhotoQ Bookshop