Dutch Doc Award maakt procedure transparanter

De procedure voor de belangrijkste documentaire fotoprijs van Nederland is deze maand begonnen met het aanwijzen van zeventien deskundigen. Hun namen zijn nu gepubliceerd. Voor de Dutch Doc Award 2013 stellen deze kenners van de Nederlandse fotowereld uit het beste van de documentaire fotografie, gepubliceerd in 2012, de longlist samen. Uit die lijst worden straks door een internationale jury zes kandidaten voor de Dutch Doc Award gekozen.
De deskundigen die de longlist voor 2013 samenstellen:

Hans Aarsman (fotograaf, schrijver)
Chris de Bode (fotograaf)
Lars Boering (directeur FotografenFederatie)
Sara Blokland (kunstenaar, curator)
Willem Diepraam (fotograaf, verzamelaar)
Carel van Hees (fotograaf)
Pjotr de Jong (creatief directeur Vandejong en Unseen)
Karin Krijgsman (studieleider fotografie AKV | St Joost Breda)
Sybren Kuiper (grafisch ontwerper)
Claudia Küssel (curator Foam)
Femke Lutgerink (oprichter Fotodok)
Wayne Modest (hoofd museale zaken Tropenmuseum)
Ahmet Polat (fotograaf)
Wim van Sinderen (senior curator Fotomuseum Den Haag)
Jenny Smets (fotoredacteur Vrij Nederland)
Andrea Stultiens (fotograaf)
Lise Lotte ten Voorde (critica)

Her persbericht van de organisatie meldt verder:

Het wordt de vierde keer dat de stichting Dutch Doc Photo de prijs van 20 duizend euro uitreikt. Dit jaar won Paulien Oltheten de prijs voor haar werk Photos from Japan and my Archive. De samenstelling van de longlist vindt plaats op basis van voordracht, niet via open inzending. Dutch Doc Photo stelt vanaf dit jaar fotografen echter in staat om hun projecten onder de aandacht van de deskundigen te brengen. Ook zijn de namen van de deskundigen die de longlist samenstellen openbaar. De nieuwe aanpak wordt toegelicht op de website: dutch-doc.nl.

De beste zes projecten worden in mei tentoongesteld in het Tropenmuseum in Amsterdam.

De opzet in 2013 is ambitieuzer dan ooit. Naast de tentoonstelling van de Dutch Doc Award zullen er debatten plaatsvinden en is er een grootschalig project voor scholieren die hun eigen leven fotograferen: This is Me! Tevens worden de resultaten getoond van de eerste grote documentaire opdracht van het Tropenmuseum.

Dutch Doc Photo heeft in het Tropenmuseum een professionele en gedreven partner gevonden om jaarlijks de documentaire fotografie vol in de schijnwerpers te zetten. Omdat deze vorm van fotografie verder weg staat van het nieuws, is het voor fotografen niet altijd makkelijk om aandacht in de media te krijgen. Dutch Doc Photo ijvert voor zichtbaarheid van deze projecten, omdat ze mooie en belangrijke verhalen vertellen die door het publiek gezien moeten worden.