Dutch Doc Award naar nieuwe stichting

De Dutch Doc Award, de belangrijkste prijs voor documentaire fotografie in Nederland, wordt dit jaar uitgebreid met een festival. In het Pinksterweekeinde (11 en 12 juni) vindt rondom het werk van de beste Nederlandse documentaire fotografen een driedaags evenement plaats. Dat gebeurt in het Utrechtse Museumkwartier. De stichting Dutch Doc Photo gaat het festival en de prijs tot een meerjarige traditie uitbouwen, aldus een persbericht.

Het bericht vervolgt:

Vorig jaar is de Dutch Doc Award, een prijs ter grootte van 20 duizend euro, voor het eerst uitgereikt. Initiatiefnemer was toen het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB). De stichting Dutch Doc Photo heeft de organisatie van de prijs inmiddels overgenomen en ambieert, net als het Fonds, de Nederlandse documentaire fotografie breeduit in de schijnwerper te zetten. In Nederland werken veel fotografen aan langlopende fotoprojecten, ver weg van het nieuws, veelal zeer geëngageerd en persoonlijk gedreven.

In 2010 werd de serie Room 103 van ex-oorlogsfotograaf Jeroen Kramer bekroond met de Award. De fotograaf had zich in zijn woonplaats Beirut afgekeerd van de oorlog en vertelde een persoonlijk verhaal over zijn leven in een stad die toevallig ook oorlogsgebied was. Kramer was een van de zeven genomineerden. Dit jaar worden opnieuw een kleine twintig fotografiedeskundigen gevraagd Nederlandse documentaires voor te dragen voor de longlist van de prijs. Een jury zal daaruit zes tot acht series kiezen voor de shortlist. Vanaf 20 mei zijn die te zien op een tentoonstelling in het Museumkwartier in Utrecht.

De Dutch Doc Days vinden dit jaar voor het eerst plaats in het Centraal Museum en andere locaties in het Museumkwartier Utrecht. Het is een gevarieerd driedaags internationaal evenement met debat, voordrachten, films, een boekenmarkt en tentoonstellingen, allemaal gericht op de documentaire fotografie. Frank van der Stok, ervaren fotografiecurator zal als artistiek leider van deze editie van het festival optreden.

Het Fonds BKVB heeft in 2009 geld beschikbaar gesteld voor een aantal projecten die door een intendant documentaire fotografie in gang werden gezet. Nu de intendant haar taken heeft volbracht, zijn enkele onderdelen geadopteerd door verschillende fotoinstellingen. De onafhankelijke stichting Dutch Doc Photo neemt de prijs en het festival onder zijn hoede, daarbij financieel gesteund door het Fonds BKVB en de stad Utrecht. In het bestuur van de stichting zitten Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum Utrecht, fotograaf Ad van Denderen en juriste Monica Bremer.

www.dutchdocaward.nl