Dutch Doc Photo: vier het succes van fotografie

De zakelijk leiders van Dutch Duc Photo, Bob Witman en Eric Wie, hebben vandaag gereageerd op de klacht van het FotoFestival Naarden dat zij gelijktijdig in Utrecht een ander fotofestival organiseren. Het verzoek om een andere datum te kiezen voor de Dutch Doc Days willigen zij niet in: ‘In plaats van somberen over concurrerende kaartverkoop, zouden wij willen zeggen: Van Naarden naar Utrecht: het is maar 25 kilometer rijden. Bezoekt beide, het is prachtige fotografie!’
Hieronder de integrale reactie van Witman en Wie:

Klagen is niet nodig

Het FotoFestival Naarden heeft op de site van PhotoQ geklaagd over de planning van het nieuwe driedaagse festival Dutch Doc Photo in Utrecht. Dat vindt in het Pinkerweekeinde van 11 en 12 juni plaats, een tentoonstelling opent al twee weken eerder. Naarden overlapt met diezelfde periode. Kan Dutch Doc niet opschuiven, vroeg Naarden-voorzitter André van der Velde zich af.

Weliswaar huldigt Dutch Doc de mening dat de fotografie van beide festivals een totaal verschillend karakter draagt, maar Naarden heeft natuurlijk een goed punt dat we elkaar niet in de weg moeten lopen als het gaat om Nederlandse fotografie. Dat trekken we ons aan. Nog interessanter is het dat de grief van Naarden onbedoeld een signaal is van heel iets anders.

Dutch Doc is een festival dat zich deels buiten afspeelt, dan moet je in Nederland tussen begin mei en begin oktober gaan zitten: Als Naarden begint, op 21 mei, zijn de tentoonstellingen van World Press en Zilveren Camera nog in volle gang. Een week na Naarden begint in het Nederlands Fotomuseum een symposium en tentoonstelling over landschapsfotografie. Begin juli brengt de Kunsthal het omvangrijke documentair project ‘Crisis’. En kort na de zomervakantie zijn er Noorderlicht, Breda Photo (tweejaarlijks) en een hele stoet kleinere en grote tentoonstellingen en initiatieven op gebied van fotografie. Dit is slechts een greep uit het aanbod.

De klacht van Naarden legt ongewild een andere zaak bloot. Het gaat heel goed met de fotografie in Nederland. Sla een willekeurige Volkskrant of NRC van de jaren negentig open en tel op de kunstpagina’s het aantal stukjes dat aan fotografie is gewijd. Herhaal dat met een krant van nu en verbaas u over de hoeveelheid en veelsoortigheid. Er is gewoon heel veel meer fotografie te zien dan tien jaar geleden en de aandacht van publiek en journalisten heeft zich navenant ontwikkeld.

En het is prachtig, al die aandacht voor fotografie. Het is ook helemaal niet erg dat Dutch Doc, dat zich richt op hoogwaardige documentaire fotografie tegelijk dingen doet met Naarden dat is bestemd voor een breed publiek en dit jaar de liefhebber van het portret bedient. Het is het succes van fotografie, dat gevierd moet worden. In plaats van somberen over concurrerende kaartverkoop, zouden wij willen zeggen: Van Naarden naar Utrecht: het is maar 25 kilometer rijden. Bezoekt beide, het is prachtige fotografie!

—-

Eerder op PhotoQ: ‘Naarden’ vraagt Dutch Doc Award te verschuiven