DVD Johan van der Keuken wint prijs

De DVD-uitgave met het oeuvre van Johan van der Keuken is in Frankrijk bekroond met de Prix DVD Cahiers du Cinéma 2006. De prijs werd woensdagavond 22 november in Parijs uitgereikt door de jury, onder leiding van de Franse filmmaker André Téchiné. De DVD-uitgave is een grootschalig Nederlands-Frans project van Pieter van Huystee Film, Idéale Audience en Arte Vidéo. De uitreiking vond plaats in het hoofdkantoor van het Franse dagblad Le Monde, de uitgever van Cahiers du Cinéma.
De jury, dit jaar onder leiding van filmmaker André Téchiné, koos de boxset met het werk van Van der Keuken uit 19 geselecteerde titels. De prijs wordt sinds 2004 uitgereikt aan de DVD-uitgave, waarbij de gezamenlijke kwaliteit van de films, de uitgave, het grafisch ontwerp en de extra’s op en bij de DVD in aanmerking worden genomen.

Cahiers du Cinéma is al decennialang een toonaangevend filmblad in Frankrijk. Johan van der Keuken (1938-2001) bleef door het blad tijdens zijn leven niet onopgemerkt. De grote waardering voor diens werk werd daarin regelmatig geformuleerd. ‘Elke pagina die aan mijn werk besteed wordt in Cahiers du Cinéma, geeft mij een jaar nieuwe energie’ zei Van der Keuken zelf ooit. Hij herkende zich in de analytische en kritische benadering van de cinematografie die het Franse filmblad kenmerkt.

De twee bekroonde boxen met 6 DVD’s (ontwerp: Yvo Zijlstra) vormen een onderdeel van de in totaal 5-delige boxset, waarvan deel 1 en 2 eerder dit jaar tijdens de Eerste Johan van der Keuken Lezing internationaal werden gepresenteerd. De uitgave van deel 3, 4 en 5 staan voor 2007 en 2008 gepland. Het complete oeuvre * in totaal 45 films, waarvan een groot deel opnieuw is gerestaureerd door het Nederlands Filmmuseum *is een Frans-Nederlands project, dat in Nederland door Pieter van Huystee Film wordt geproduceerd. Matthijs Koenen, verantwoordelijk voor de productie van de box, nam namens Pieter van Huystee Film de prijs woensdagavond in Parijs in ontvangst.

Eerdere winnaars van de Prix DVD Cahiers du Cinéma waren de DVD met 5 films van Rainer Werner Fassbinder (2005) en de film Adolescence van Jacques Doillon (2004).

www.cahiersducinema.com

www.pvhfilm.nl