Dwars Afrika: een nieuwe kijk op Afrika

Vandaag opent in café De Engelbewaarder in Amsterdam de expositie Dwars Afrika van de fotograaf Sven Torfinn, winnaar van de Zilveren Camera 2005. Bij de World Press Photo-competitie ontving hij dit jaar de eerste prijs in de categorie People in the News – Singles.
Torfinn woont sinds 2000 in Nairobi, de drie miljoen inwoners tellende hoofdstad van Kenia. Hij doorkruist van daaruit heel Afrika, de laatste jaren steeds meer in gezelschap van Kees Broere, correspondent voor De Volkskrant. Met zijn fotografie wil Torfinn onze zienswijze op het tropische continent bijstellen. Europeanen kijken vaak met medelijden of weerzin naar de hier verspreide fotografie. Dat zou ook anders kunnen. Het overgrote deel van de Afrikaanse bevolking kent dezelfde dagelijkse vreugden en sores waar wij mee te maken hebben. Torfinn pleit voor een open en eerlijke blik, zonder voorgeprogrammeerde emoties.

De fotograaf, die voluit Sven Torfinn van Enckevort heet, is in 1971 in Meerbelt, een klein dorp vlak over de grens in België geboren. Zijn (half-)pseudoniem ontstond naar aanleiding van het Afrikaanse gebruik jezelf in eerste instantie met je voornamen voor te stellen. Hij studeerde fotografie aan de academie van Breda, waar hij in 1995 examen deed.
Torfinn is aangesloten bij het Nederlandse fotopersbureau Hollandse Hoogte, in het Verenigd Koninkrijk wordt hij vertegenwoordigd door Panos Pictures. Dat laatste bureau is gespecialiseerd in fotografie uit niet-westerse landen en treedt ook op als agent voor fotografen als Chris de Bode en Petterik Wiggers.

De tentoonstelling is, onder auspiciën van Hollandse Hoogte en de Engelbewaarder, georganiseerd door het trio (Chris) de Bode, (Wilco) Willemsen en (Maartje) Wildeman. Torfinn verteld zijn verhaal met 24 zwart-wit prints uit de afgelopen vijf jaar. De opening wordt verricht door de fotojournalist Hans van Kouwenhoven, tevens voorzitter van Stichting De Zilveren Camera.

Dwars Afrika
Fotografie van Sven Torfinn
Tot en met 16 mei in
Café De Engelbewaarder
Kloveniersburgwal 59
in Amsterdam

• Eerder op Photoq: Torfinn en de andere winnaars bij World Press Photo: Buitenlandgangers winnen Nederlandse fotoprijzen

• De winnende foto leidde tot een uitgebreide discussie op Photoq: De kitsch van de (foto)journalistiek

• Veel beeldmateriaal op Torfinn’s eigen website: www.sventorfinn.com
ttp://www.sventorfinn.com/index.html