eBay voor gevorderden: aankoop foto’s huis Frank Lloyd Wright

Op maandag 24 januari stuitte Jack Holzhueter op internet op een groep zeldzame foto’s van het huis Taliesin, tussen 1911 en 1914 de woon- en werkplek van Frank Lloyd Wright. Holzhueter, gepensioneerd auteur en adviseur van de Wisconsin Historical Society, besefte dat deze op de veilingsite eBay aangeboden foto’s van het door Wright ontworpen gebouw door hun onderwerp en zeldzaamheid een grote waarde vertegenwoordigen voor alle Wright-vorsers en -liefhebbers. Hij besloot een groep donateurs te mobiliseren en mee te dingen naar de 33 aangeboden foto’s.
Frank Lloyd Wright (V.S. 1867 – 1959) werd geboren in de staat Winconsin en behoort tot de beroemdste architecten ter wereld. Tijdens zijn leven tekende hij honderden gebouwen, waarvan er 532 zijn uitgevoerd: het hoofdkantoor van de Johnson Wax Co. uit 1939 en het Guggenheim Museum uit 1943 behoren tot zijn bekendste ontwerpen.
In 1911 bouwde hij op een geërfd stuk land in Spring Green het landgoed Taliesin. Wright en zijn medewerkers hadden er hun ontwerpstudio en hij woonde er met zijn vriendin Mamah Borthwick Cheney. Een bediende vermoorde drie jaar later in een vlaag van waanzin zeven bewoners van Taliesin, waaronder Cheney. Daarna stak hij het landgoed in brand.
Taliesien is later in een andere vorm herbouwd.

De geveilde groep foto’s betreft dus de eerste versie van Taliesien, dat minder dan drie jaar heeft bestaan. Het is onwaarschijnlijk dat er van dit gebouw nog meer foto’s zullen opduiken.
Daarom heeft Jack Holzhueter tussen 24 en 28 januari alles op alles gezet om garanties tot zo’n dertigduizend dollar (de geschatte opbrengst) bijeen te brengen. De sluiting van de veiling zou plaatsvinden op vrijdag 28 januari, om 21.17 uur.
De laatste uren van deze internetveiling werden door een groot aantal Wright-fans gevolgd. Tussen 20.00 en 21.00 uur verdubbelde de biedingen nog van tien- naar twintigduizend dollar.

Andy Kraushaar, fotoarchivaris van de Wisconsin Historic Society had beschikking over zogeheten ‘snipingware’, gespecialiseerde bied-software plus een supersnelle verbinding naar eBay. Tijdens de laatste twintig seconden van de veilingperiode plaatste hij het winnende bod van 28.200 dollar.

Omdat FedEx ruim 2000 dollar voor het verzekerde transport vroeg, heeft een medewerker van de Society het album met de 32 foto’s in Alabama opgehaald.

Lees meer in de New York Times: The Battle for Taliesin

Meer informatie: Wisconsin Historical Society