Eddie Adams (71) overleden

Sommige fotografen maken één keer een foto waaraan ze hun hele leven geklonken blijven. Dat geldt zeker voor Eddie Adams, wiens foto in menig geheugen is geëtst waarop de chef van de Zuid-Viëtnamese nationale politie Nguyen Ngoc Loan standrechtelijk een Viet Cong militair executeert met een enkel schot in het hoofd, in Saigon op 1 februari 1968.
Adams maakte voor en na dit moment nog vele andere foto’s, voor AP, Time en Parade, maar geen enkele kwam wat zeggingskracht betreft meer in de buurt bij dit ijzingwekkende moment. Wel herinneren we ons nog een prachtig portret van Louis Armstrong, en een close up van een schreeuwende zwarte Amerikaanse marinier op de cover van Pictures on a Page.

Adams overleed aan de ziekte van Lou Gehrig (amyotofische lateraal sclerose, een aandoening van de motorische zenuwcellen in ruggenmerg en hersenstam die de willekeurige spieren in het lichaam controleren – de hersenen verliezen het vermogen om de spierbewegingen te controleren).
Sinds het einde van de jaren tachtig leidde Adams een cursus voor jonge fotojournalisten, de Eddie Adams Workshop. Verder was hij als redacteur betrokken bij het samenstellen van een aantal boeken.

• Lees de necrologie in de New York Times

• Bekijk een kleine documentaire over Adams bij Pixchannel (verlangt RealPlayer)

• Lees een interview met Adams bij Nikon: Legends behind the Lens

• Luister naar het verhaal achter de foto bij de Volkskrant: Horen & Zien