Een dag school

Vorig jaar fotografeerde Carel van Hees voor het LMC Voortgezet Onderwijs in Rotterdam en omstreken een schooldag. Het is een fictieve dag, want Van Hees bezocht een groot aantal verschillende scholen. De bundeling van die foto’s, de publicatie Kapitaal is vooral een sfeerbeeld van de huidige praktijk in het middelbaar onderwijs.
Wanneer Van Hees weer eens door Rotterdam wandelt wordt hij elke twintig meter staande gehouden door een (al dan niet vage) bekende. Je krijgt de indruk dat hij de helft van zijn stadgenoten kent en in de komende dertig jaar de andere helft gaat leren kennen. Kortom, er is hier sprake van een fotograaf die snel contact maakt, een eigenschap die ook bij dit project van pas kwam.

Honderden leerlingen zag en fotografeerde hij. Het LMC bestaat uit 28 vestigingen waar alle voorstelbare soorten van voortgezet onderwijs te volgen zijn. Die variatie in activiteiten maakt het boek al levendig, de interactie tussen de fotograaf en de leerlingen doet de rest. Van Hees fotografeerde discreet, vooral gebruik makend van het aanwezige licht, met een klein digitaal cameraatje, waardoor zijn aanwezigheid al snel vanzelfsprekend lijkt geworden.

Op uitdrukkelijk verzoek van de opdrachtgever maakte hij deze serie in zwart-wit. De betrokkenen hadden zijn project Play gezien en waren – ook door de fotograaf – niet te vermurwen om het in kleur uit te laten voeren. Daardoor is een enigszins anachronistisch boek ontstaan, een reeks beelden die losgezongen lijkt van de actualiteit. Maar het is een project van een fotograaf die het denken in zwart-wit beheerst. De stevig gedrukte foto’s, de alom aanwezige variaties van donkere grijzen, zouden eenvoudig een al te serieuze of zelfs sombere indruk kunnen achterlaten. Maar dat gebeurt niet. Anders dan veel van mijn voormalige klasgenoten en ik, lijken de meeste leerlingen zich tamelijk o.k. te voelen op hun school.

Het is hoogst ongebruikelijk dat op Photoq een publicatie wordt besproken die niet in de boekhandel verkrijgbaar is. Omdat het een sympatieke uitgave is en ik het werk van Van Hees met belangstelling volg, heb ik toch maar wat geschreven. Misschien heeft u contacten met het LMC en kunt u via de afdeling voorlichting een boek lospeuteren. Daarnaast zullen er uit de tamelijk grote oplage van 3000 exemplaren ongetwijfeld een aantal in antiquariaten opduiken.

Kapitaal
fotografie: Carel van Hees
met drie gedichten van Hagar Peeters
paperback, 28,5 bij 21,5 cm, ongeveer 150 pagina’s, circa 100 foto’s in zwart-wit
uitgave: Stichting LMC Voortgezet Onderwijs
prijs: onbekend

mogelijk heeft het LMC nog een boekje over: info@lmc-vo.nl