Een digitale camera zonder LCD scherm, waanzin of geniaal?

Afgelopen week verraste Leica ons met een digitale camera die niet beschikt over een LCD-scherm. De Leica M-D (typ262) is een rangefinder model in de lijn van de bekende M serie die meer dan 60 jaar geleden het eerste licht zag. Evenals z’n analoge voorgangers beschikt deze digitale M niet over de mogelijkheid om het gefotografeerde direct te aanschouwen.

Helemaal nieuw is het idee niet. Tijdens de Photokina van 2014 vierde Leica een dubbel feestje. Het bedrijf uit Wetzlar bestond dat jaar 100 jaar en de M Rangefinder 60 jaar. Om dat te benadrukken introduceerde het een Special Edition M60. Deze in staal uitgevoerde set bestond uit een M60 camera en een eveneens in staal uitgevoerde 35mm Summilux ASPH lens. Opvallend detail; het LCD scherm ontbrak. Onder de marketing term “Das Wesentliche” wilde Leica duidelijk maken dat zij het fotografische handwerk in ere wilden houden met lenzen die niet over autofocus beschikken en voorzien van een bewezen optisch meetzoekersysteem. Maar bovenal dat de fabrikant zich zelfs openlijk durft af te vragen of de fotograaf überhaupt een LCD scherm nodig heeft om met een digitale camera te kunnen fotograferen.

De introductie van deze gelimiteerde en exclusief geprijsde set kreeg veel aandacht in de pers en velen vroegen zich af of dit een serieuze gedachte voor een toekomstig productiemodel zou zijn of louter een leuke marketing gimmick om de verjaardag kracht bij te zetten. In interviews benadrukte Stefan Daniel (hoofd product development) destijds dat hij trots was op het eindresultaat en benieuwd was naar de reacties uit de markt. Hij sloot een mogelijk productiemodel in de nabije toekomst niet uit…

Dat moment is blijkbaar gearriveerd. Je kunt je afvragen hoeveel gebruikers daadwerkelijk hebben aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in een camera die beperkingen afdwingt, want daar draait het hier uiteraard om. Deze camera dwingt de fotograaf om zich meer bewust te zijn wat hij in het kader van de zoeker plaatst voor hij de ontspanknop indrukt. Dat hij zelfbewust is over het eindresultaat en zeker van het juiste moment van hetgeen hij zojuist heeft vastgelegd. Kortom, terug naar het analoge tijdperk waar je ook pas achteraf de resultaten kon bekijken.


Waanzin, of geniaal? De tijd zal het leren. We zijn benieuwd naar jullie reacties…
(reageren kan onder dit bericht)


Meer informatie: https://us.leica-camera.com/Photography/Leica-M/Leica-M-D