Een fotografe en twee vogels creeëren een kleurrijk verhaal

Een fotoboek zonder woorden, dat kan natuurlijk ook. Koet van Semâ Bekirovic verteld in beelden het verhaal van een bijzonder koetennest.
Tegenover mijn huis nestelt op verwaarloosd vletje een koetenpaar. Deze pittige watervogels staan erom bekend dan ze niet selectief zijn wanneer het op nestmateriaal aankomt. Iedereen die ze in het voorjaar bezig heeft gezien, weet dat ze broeden op een soort miniatuur-vuilnisbelt.

De op een woonboot geboren en opgegroeide fotografe Semâ Bekirovic (1977) kende dit fenomeen al langer, maar een nest waarin een creditcard was verwerkt, bracht haar op een idee. Samen met wat brood bood zij de broedse koeten persoonlijke spulletjes en plaatjes aan. Plastic palmboompjes met plastic kokosnootjes, een place-mat met een waterleliemotief, een roze keukenhandschoen en drie foto’s van blozende bruidsmeisjes, naaktfoto’s, (kopieën van) bankbiljetten en een plaatje van een krokodil.

Semâ Bekirovic studeerde fotografie aan de Rietveldacademie en was in 2005-2006 resident aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Zij maakt veelvuldig gebruik van afbeeldingen in haar foto’s en biedt ruimte aan het toeval. Dit jaar werd zij geselecteerd voor de longlist (de laatste tien) van de prestigieuze Prix de Rome.

De koeten konden het door Bekirovic’ verstrekte materiaal wel waarderen en bouwden een kleurrijk nest met Bekirovic’ afgedanke tandenborstels en al die andere zaken. Twee keer per week maakte de fotografe opnamen van het paartje, waarvan de één een fraai, grotendeels wit verenkleed droeg. Bekirovic selecteerde 24 foto’s en bundelde ze in het boekje Koet. De nestelende vogels relativeren de betekenis van de aangeboden spullen en de beeldenreeks vertelt een even curieus als charmant verhaal.

Han Schoonhoven

Koet
Semâ Bekirovic
foto’s en ontwerp: Semâ Bekirovic
gebonden, 20 bij 18,5 centimeter, 42 pagina’s, 24 foto’s in kleur
uitgeverij Veenman
prijs: 15 euro

Veel beelden uit dit boek zijn te zien op: www.semabekirovic.nl