Een fotografisch uitstapje van Aimée Terburg

Eind vorig jaar verscheen Camions, een verzameling foto’s van vrachtwagenachterkanten. Deze publicatie kwam meer vanuit een schilderkunstige dan een fotografische interesse tot stand.
Aimée Terburg (1971) is beeldend kunstenaar die vooral schilderijen maakt. Tijdens haar bijbaan als koerier raakte ze gefascineerd door de kleuren en vormen van de achterkanten van vrachtwagens: ‘Soms blijf ik expres achter een mooie achterkant rijden, een joekel van een schilderij die je zomaar tegenkomt in het landschap, daar kan ik van genieten.’

De twee afgelopen jaren maakte ze enige honderden opnamen, waarvan ze er 55 selecteerde voor de publicatie Camions. Ze koos de beelden op het ritme van vlakverdeling, kleur, vorm en detail. De foto’s zijn afgedrukt op dik papier, één beeld per dubbele pagina in een boek dat zonder voorwoord of inleiding door haar werd uitgebracht.

Hoewel sommige beelden inderdaad zouden kunnen refereren aan bepaalde genres binnen de abstracte schilderkunst, blijft het mijns inziens een nogal particuliere fascinatie. Misschien interessant voor de fans van Terburg of vrachtwagenachterkantenspotters, maar de noodzakelijkheid van deze uitgave ontgaat me.

Han Schoonhoven

Camions
fotografie: Aimée Terburg
paperback, 112 blz, 27,5 x 22 cm, 55 foto’s in fullcolour
uitgever: Afterburner (eigen beheer)
prijs: 28,95

Alle foto’s uit dit boek zijn te zien op: www.camions2go.com