Een fototentoonstelling rond een boek van Joseph Roth

75 jaar geleden verscheen Radetzkymars van Joseph Roth. Omdat dit voor de Groninger boekhandel Godert Walter een belangrijk boek is, vroeg hij Eddie Marsman een fototentoonstelling samen te stellen rond het thema van deze publicatie.
Joseph Roth vertelt over wederwaardigheden van het adellijke geslacht Von Trotta. Het verval van deze familie wordt gespiegeld aan de ondergang van het Habsburgse rijk, de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie.

De schrijver werd in 1894 geboren in Brody in Galicië, een streek aan de oostgrens van het toen nog intacte Habsburgse rijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij soldaat in het nationale leger. Vanaf 1920 begon hij zich in Berlijn te ontwikkelen tot journalist en schrijver. Begin jaren dertig verboden de nazi’s zijn boeken en verliet Roth Duitsland. Na allerlei omzwervingen stierf hij in 1939 in Parijs.

De foto-expositie is opgebouwd uit foto’s van het Wenen rond de Eerste Wereldoorlog. Het betreft zowel fraaie beelden van de glorieuze architectuur als portretten van de adel en de gegoede burgerij. Daarnaast zijn er opnamen van het oostelijke front van de ‘Grote Oorlog’, onder andere uit de geboortestreek van Roth. Hierboven zijn Oostenrijks-Hongaarse soldaten afgebeeld, die terugkeren uit krijgsgevangenschap.

Middenin de tentoonstellingruimte staat een grote houten stereoscoop met 150 stereofoto’s uit de periode 1890 tot 1930. De bezoekers kunnen zo een drie-dimensionele indruk krijgen van het tijdperk waarin Joseph Roth leefde: van zijn geboortestreek, de vele landen die hij bereisde en de loopgraven uit ‘zijn’ oorlog. Marsman maakte de beeldselectie in samenwerking met Frido Troost van het Haarlemse foto-antiquariaat ICM.

De expositie ‘Es lebe hoch das Regiment’ is tot 23 december te zien in boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestaat 53 in Groningen. Tijdens de tentoonstellingsperiode organiseert de boekhandel een reeks lezingen over leven en werk van deze markante schrijver.
• Meer informatie bij: www.godertwalter.nl