Een truck die foto’s neemt

Wie denkt dat je met een vrachtwagen geen foto’s kunt maken, heeft het mis. Het ligt natuurlijk niet voor de hand, maar Amerikaan Shaun Irving laat zien dat het kan. Het resulteert in foto’s van anderhalve meter hoog bij haast drie meter breed, want met zijn in 2003 aangeschafte ’87 Chevy truck, door hem Peanut genoemd, is kleine foto’s maken geen optie.

Het principe van de camera is simpel, doch effectief. De truck is een grote, strakke lichtbak en de lenzen zijn aan de zijkant gemonteerd. De sluiter is een kartonnen doos. Klim in de cabine, waarin het donker zal zijn, en installeer de apparatuur. Klaar is Kees. Irving trok rond in Virginia en klik, klik, nam hij foto’s van het stedelijke en de landschappen.

Het handmatig printen hangt nauw samen met het toeval, en neigt naar schilderwerk, zegt Irving. ,,Je speelt wat met de chemicaliën, met grote hoeveelheden natuurlijk, probeert het resultaat te beïnvloeden maar uiteindelijk wil je de Goden toch hun ding laten doen.” Vanwege het grote formaat verschijnen er ook voetafdrukken op de print en naar de zijkanten toe vervaagd het beeld, verschijnen er overbelichte vlakken en pikzwarte stroken. Dat zullen de Goden wel gedaan hebben.

Over de eerste keer dat hij een door zijn truck genomen en door hem zelf ontwikkelde foto zag zei hij: It blew my mind. Dat was in 2003.

Irving verkocht nog dat jaar de Peanut omdat hij doorheen Amerika trok om het principe van de camera op universiteiten te onderwijzen. Daar had hij geld voor nodig. Hij behield slechts de lenzen, waaronder een afgedankte lens van een onderzeeër-periscoop.

Het project stierf, maar het idee niet. In Spanje hadden ze zijn ding opgepikt en daar wilde ze zijn in Virginia genomen foto’s exposeren op PhotoEspaña. Irving werkte net als postbode en deze uitnodiging kwam allicht als geroepen. Hij kreeg subsidie en een maand de tijd om rond te trekken. Zelfs zijn onderbroken zouden worden betaald. De tijdens die tour genomen foto’s zouden ook worden gebruikt. Er werd een bus gehuurd, door Irving tot camera omgebouwd en daar vertrok hij.

De foto’s spreken tot de verbeelding.

Hoe Irving op het idee kwam om zijn truck tot camera te transformeren heeft te maken met een gesprek met een maatje op Hampden-Sydney College in Virginia, laat jaren negentig. Ze grapten dat alles tot camera kan worden omgebouwd, zelfs een truck. Het leek ze te gek om rond te rijden in een truck die foto’s kan nemen.

Voor foto’s en meer info:
lens.blogs.nytimes.com/2009/07/16/showcase-23/