Een zoele wind door Huis Marseille

De winter was koud en duurde veel te lang. Het voorjaar twijfelde en bleek niet in staat haar overtuigend aan te kondigen. Maar nu is ze er dan toch: de zomer, buiten soms, maar tot 30 augustus elke dag in Huis Marseille, museum voor fotografie.
Zomerliefdes is een tentoonstelling om gewichtloos door te huppelen. Een waaier van zomerse foto’s, poëzie en filmfragmenten brengt de warme lucht in beweging. En dan sta je stil bij een serie perfecte zwart-wit composities van Lee Friedlander. Eenvoudige bomen in lichte grijstinten die door het standpunt de ruimte in het landschap verdelen en omarmen. Er drijven vergeelde wolken voorbij, Nancy Wilson-Fulton fotografeerde ze, door antiek glas en autoruiten.

Je zou kunnen schrikken van het dreigende spel dat in een vijftal stillevens wordt gespeeld. De foto’s (en die film) geven visies op kunstmatigheid en – natuurlijk – de dood. Maar het ironische, zoniet sarcastische kleurgebruik forceert een glimlach. Tenslotte draait het om fotografie. Met Leo Divendal slenteren we langs de Zee van Marmara, waar hij een witte vuurtoren en een rood schip heeft vastgelegd. De middaghitte in Zuid-Frankrijk doet de vegetatie trillen en Rob Nypels brengt de warmte halucinerend in beeld.

Een zomerbries bolt de gordijnen in het huis van Joke Reynders en Luisa Lambri sluit de luiken om de Italiaanse middagzon te temperen. Er zijn grote foto’s van Carmela Garcia van een jonge vrouw onder water en aan de oever. Verkoelend, glashelder. Hannah Starkey maakte een raadselachtige foto van een restaurant met een fresco van een koivijver. Rinko Kawauchi doorbreekt de stllte van de zomernacht met monumentaal vuurwerk.

Fluitend bereik je de bovenste verdieping van het museum waar de lichte poëzie van Zomerliefdes ineens verbrokkelt door een presentatie die inhoudelijk en (ja, sorry hoor) kwalitatief geen aansluiting vindt bij het zomerfestijn in de zalen eronder. De bekwame reisfotografie van beeldend kunstenaar Nono Reinhold had wat mij betreft beter in een andere context vertoond kunnen worden.

Je besluit dit te vergeten en op weg naar de uitgang laaf je je nogmaals aan de weldadige warmte van de prachtige selectie in Zomerliefdes. Buiten zijn de straten boulevards geworden, meisjes flaneren er in lichte jurkjes op slippers en sandalen en goedgemutste jongens kijken hun ogen uit.

Zomerliefdes
Tot en met 29 augustus in Huis Marseille, museum voor fotografie
Keizersgracht 401 in Amsterdam

Met foto’s en/of films van: Valérie Belin, Rineke Dijkstra, Leo Divendal, Toshio Enomoto, Lee Friedlander, Carmela García, Ken Hirama, Rinko Kawauchi, Luisa Lambri, Sally Mann, Simone Nieweg, Mika Ninagawa, Rob Nypels, Nono Reinhold, Joke Reynders, Willy Ronis, Paul Schuitema, Shirana Shahbazi, Hannah Starkey, Thomas Struth, Risaku Suzuki, Jean Vigo, Sam Taylor-Wood, Marijke van Warmerdam, Michael Wesely en Nancy Wilson-Fulton