Eerste Europese collodium weekend

Fotograaf Alex Timmermans organiseert in samenwerking met De Fotoacademie te Eindhoven in het weekend van 14 en 15 april het eerste European Collodion Weekend. Gedurende deze twee dagen zullen verscheidene nationale en internationale collodium fotografen doorlopend demonstraties geven over deze oude fotografische techniek. Daarnaast zal Luther Gerlach (VS) twee masterclasses verzorgen.
Gerlach is al ruim 30 jaar actief op het gebied van groot formaat fotografie tot formaten van 24 x 30 inch en verbonden aan het J. Paul Getty Museum. Zijn werk hangt onder andere in het Witte Huis in Washington in de privé collectie van President Obama. Deze ruim twee uur durende masterclass is een kans om te zien hoe hij tot zijn beelden komt.

Voorafgaand aan en tijdens het weekend is in Fotogalerie Eindhoven de collodium fotografie van verschillende fotografen te zien in een speciale tentoonstelling. De fotografen die aan dit evenement zullen deelnemen zijn: Alexey Alexeev (RU), Mémé Bartels, Manon Navarro, Fabrice Pejout (FR), Alex Timmermans en Arjen Went (NL). De expositie wordt op 15 maart geopend in aanwezigheid van enkele fotografen.

Voor de masterclasses van Luther Gerlach is reserveren beslist noodzakelijk. Er is namelijk slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Zowel de tentoonstelling als de demonstraties tijdens 14 en 15 april zijn vrij toegankelijk.

Reserveren voor de masterclass is uitsluitend mogelijk via collodion-art@onsmail.nl onder vermelding van naam (bij meerdere personen: namen) en telefoonnummer. De kosten zijn € 49,00 euro (cursisten, studenten en medewerkers van Fotoacademie, Fotogram en Fotoschool betalen € 39,00) Plaatsing op volgorde van aanmelding en betaling (specificaties over de betaling in de bevestigingsmail).

Collodium fotografie (ook bekend als natte plaat fotografie) is een vorm van fotografie die in 1851 door Scott Archer is uitgevonden en momenteel door slechts een paar honderd fotografen over de gehele wereld wordt beoefend Door middel van een laagje puur zilver worden zeer gedetailleerde beelden gevormd op een glasplaat. Deze direct positieve beelden zien er door het contrast krachtig uit, maar hebben door de warme toon een eigen uitstraling.

Collodion Expo

15 maart t/m 15 april 2012
Opening: donderdag 15 maart om 17.00 uur

European Collodion Weekend Eindhoven

Zaterdag 14 april van 13.00 tot 17.00 uur
Zondag 15 april van 11.00 tot 17.00 uur

Masterclasses Luther Gerlach

zaterdag 14 april, aanvang 10.30 uur
zondag 15 april, aanvang 13.00 uur
Alleen toegankelijk bij voorinschrijving via collodion-art@onsmail.nl

Fotoacademie/Fotogalerie Eindhoven
Torenallee 20 (Strijp S)
5617 BC Eindhoven
Openingstijden: ma t/m do van 10.00 tot 16.00 uur en za van 13.00 tot 16.00 uur
De galerie is gratis toegankelijk

www.collodion-art.blogspot.com
www.fotoacademie.nl