Eerste Harry Pennings Estafetteprijs uitgereikt

Afgelopen zondag is de winnaar bekend gemaakt van de Harry Pennings Estafetteprijs. Rénee van Trier uit Breda is de gelukkige.


De Harry Pennings Estafetteprijs is een tweejaarlijkse prijs, bedoeld voor startende fotografen van alle leeftijden. De winnaar krijgt een geldbedrag van 1000 euro en een portfolio in de reeks die Galerie Pennings in Eindhoven sinds jaar en dag uitgeeft.

De jury van de eerste editie van de prijs bestond uit: Paul Bogaers (fotograaf), Frits Gierstberg (Hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum, juryvoorzitter) en Kim Knoppers (curator).

Op basis van het daar bijeengebrachte werk van elf fotografen selecteerde de jury één winnaar. De elf fotografen waren vooraf geselecteerd door Ad Vlemmix en Jan Buster.

Uit het persbericht:
‘De jury heeft de ingeleverde werken bekeken en beoordeeld op een aantal criteria die zij zelf heeft geformuleerd en die volgens haar passen in de doelstelling van de prijs en in de geest van de naamgever: beeldende kwaliteit, artistieke eigenheid, het nemen van risico’s op artistiek gebied, coherentie in het werk en last but not least veelbelovend voor de toekomst. Met opzet in mindere mate heeft de jury gelet op professionaliteit van de presentatie, afwerking en materiaalgebruik: immers in veel gevallen zal er sprake zijn geweest van fotografen en kunstenaars met een kleine beurs.

De jury heeft als winnaar uitgekozen een fotograaf/beeldend kunstenaar die het artistieke experiment aangaat, die zichzelf bloot geeft, risico neemt, zelfs irriteert – maar die de kijker uiteindelijk toch weet mee te slepen in een eigen wereld, een die het particuliere leventje van de kunstenaar overstijgt, een wereld die wringt, die confronteert en aan het denken zet. En dat alles met een groot gevoel voor humor en zelfrelativering.’

Rénee van Trier volgde van 2000 tot 2004 de MBO opleiding aan Sint Lucas, RPC (Reclame, Presentatie, en Communicatie), te Boxtel. Op dit moment studeert zij aan de kunstacademie St. Joost, Beeldende Kunst, te Breda waar ze in 2008 wil afstuderen.

www.galeriepennings.nl