‘Effect foto’s kill team wellicht erger dan Abu Ghraib’

Het Amerikaanse leger is ernstig in verlegenheid gebracht door de publicatie van drie foto’s in Der Spiegel van deze week waarop eem Amerikaanse militair pronkt met het dode lichaam van een Afghaanse burger. De militair staat momenteel in Seattle terecht voor onder meer moord op deze burger. De militair maakte uit van een zelfbenoemd kill team dat meer burgers zou hebben vermoord. In de Britse krant The Guardian worden de trofeefoto’s gekwalificeerd als ‘more damaging than after the Abu Ghraib scandal’.
UPDATE: reacties Errol Morris en Seymour M. Hersch

Het Amerikaanse leger heeft veel moeite gedaan om te voorkomen dat de foto’s die als bewijsmateriaal dienen in de rechtszaak zouden worden gepubliceerd. Hoe de foto’s bij het Duitse weekblad terecht zijn gekomen is niet bekend. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger liet na publicatie weten: ‘We apologize for the distress these photos cause.’

AOL News: Graphic Photos of US Troops With Dead Afghans Published in Germany

The Guardian: US Army ‘kill team’ in Afghanistan posed for photos of murdered civilians

Onder meer Der Spiegel schreef vorig jaar ook al over de zaak: War Crime Allegations Threaten to Harm America’s Image

De drie foto’s zijn onder meer hier te zien

UPDATES:
• Filmregisseur/schrijver Errol Morris (maakte onder meer de film Standard Operating Procedure, over Abu Ghraib) reageert in het radioprogramma The Take Away:

Errol Morris on Soldiers Posing With Dead Civilians

• Pulitzer-winnaar Seymour M. Hersch schrijft in The Neew Yorker: THE “KILL TEAM” PHOTOGRAPHS