Elektronicabedrijf schiet beroemdheden te hulp met paparazzi-pester

Bij confrontaties tussen paparazzi en hun recalcitrante onderwerpen vallen regelmatig raken klappen. De beroemde Amerikaanse paparazzo Galella weet daar alles van. Marlon Brando was ooit dusdanig getergd dat hij Galella trakteerde op een fraaie ‘hoek’. Prins Harry heeft een fotograaf een bloedlip geslagen. En over prins Willem-Alexander gaat het verhaal dat hij paparazzo Joop van Tellingen ooit naar de keel is gevlogen.
Het elektronicabedrijf Hewlett Packard schiet de belaagde beroemdheden te hulp met een stoorzendertje dat fototoestellen onklaar moet maken, dat meldt het wetenschappelijke blad New Scientist. Het idee zit nog in de tekentafelfase maar het privacybeschermingssysteem werkt met een infrarood- of bluetooth-signaal, dat de software van camera’s zodanig ontregelt dat ze niet meer produceren dan een wazige vlek. Een nadeel van dit vernuftige zendertje is dat het niet werkt bij analoge fotocamera’s.

Story-fotograaf Edwin Smulders maakt zich niet druk om zijn broodwinning. ‘Met mijn digitale camera kan ik foto’s maken van honderd meter afstand en zo groot zal het bereik van een dergelijk zendertje heus niet zijn. Bovendien heb ik ook altijd twee analoge camera’s in de auto liggen.’