Elf Antwerpse stadsfotografen

De stichting Stadsfotograaf Antwerpen maakte vandaag bekend dat de tweede lichting stadsfotografen vandaag van start gaat. Het doel is de stad Antwerpen op een eigenzinnige manier vast te leggen om een breed, sociologisch beeld te creeren. De elf nieuwe fotografen zijn: David Ameye, Jef Beirinckx, Karin Borghouts, Frederik Buyckx, Sanne De Wilde, Jasper Léonard, Charlotte Lybeer, Sigrid Spinnox, Michel Vaerewijck, Dave Van Laere en Stany Dederen.
De stichting heeft voor ogen om het collectief geheugen van de stad visueel vast te leggen en een fotoarchief te creëren op lange termijn. Om de diversiteit, veelzijdigheid en talent te kunnen garanderen, worden er tweejaarlijks nieuwe stadsfotografen aangesteld.

Het ontstane fotoarchief is bedoeld voor alle Antwerpenaren, cultuur- en kunstminnende bewoners en bezoekers, fotografie liefhebbers en als naslagwerk voor toekomstige generaties.

Uit het persbericht: ‘Het oeuvre zal o.a. zichtbaar zijn als aankleding voor de renovatiewerken van de Kathedraal, een tentoonstelling in het Fotomuseum Antwerpen en in de galerij Fifty One Fine Art Photography. Een gelijknamig naslagwerk zal door Lannoo uitgeverij eveneens uitgebracht worden.’

De elf namen zijn gekozen door Antwerpse afgevaardigden uit diverse disciplines. Dit met als doel de inzendingen vanuit een breed en kritisch perspectief te beoordelen. De jury bestond uit Dorian Van Der Brempt (Directeur deBuren), Kaat Debo (Directrice ModeMuseum Antwerpen), Gautier Platteau (Uitgever) en Roger Szmulewicz (Initiatiefnemer vzw en zaakvoerder galerij Fifty One Fine Art Photography).

De eerste lichting fotografen bestond uit Maarten Vanden Abeele, Patrick de Roo, Elisabeth Broekaert, Dan Zollmann en Alex Salinas.

www.stadsfotograafantwerpen.be