Ellen von Unwerth opent zaterdag in Amsterdam

De vrolijke mode-fotografe Ellen von Unwerth is zaterdag aanwezig bij de opening van ‘Omahra & Boyd’ in Galerie Wouter van Leeuwen.
Het persbericht:
‘Met gepaste trots presenteert Galerie Wouter van Leeuwen nieuwe foto’s van Ellen von Unwerth: Omahyra & Boyd. In 2003 was in de galerie de serie Revenge te zien, een sadomasochistisch en erotisch sprookje over drie zusjes. Deze tweede tentoonstelling van Ellen von Unwerth in Galerie Wouter van Leeuwen wordt georganiseerd ter gelegenheid van haar nieuwe boek Omahyra & Boyd.

Ellen von Unwerth (München, 1954) werd op haar twintigste ontdekt als model door John Casablancas, de legendarische ex-topman van het modellenbureau Elite.
In 1986 stopte ze met poseren en begon ze zelf te fotograferen. Inmiddels behoort ze, met haar sexy en eigenzinnige manier van fotograferen, tot de top van internationaal befaamde fotografen. Geïnspireerd door Helmut Newton en Richard Avedon, werkt Von Unwerth regelmatig voor het Amerikaanse tijdschrift Interview, voor de Vogue en Vanity Fair. Daarnaast ontwikkelde ze talrijke campagnes voor modeontwerpers.

De nieuwe foto’s van Von Unwerth vertellen het verhaal van het Dominicaanse fotomodel Omahyra (muse van Jean-Paul Gaultier) en haar liefde voor Boyd, eveneens een beroemd model. Omahyra heeft kort zwart haar, piercings en tatoeages. Ze is een jongensachtig meisje met een meeslepende, vurige en stoere uitstraling.
Boyd is blond, verlegen en vrouwelijk. Voor de onderzoekende en medeplichtige lens van Von Unwerth vertonen deze contrasterende, androgyne karakters vrijelijk hun liefde voor elkaar.

Ellen von Unwerth ontmoette Omahyra tijdens een auditie. Ze inspireerde Von Unwerth om haar gedurende een week te volgen tijdens modeshows in New York. Von Unwerth fotografeert haar als een ongetemde, champagne drinkende tornado die het spel met camera’s en journalisten perfect beheerst. Von Unwerth volgt haar backstage van catwalk naar trendy clubs. In de Marquee Club bijvoorbeeld verschijnt Omahyra slechts gekleed in een bikini. Hiermee ontketent ze een ware rel van jaloerse vrouwen die elkaar in de haren vliegen en elkaar om de oren slaan met Manolo Blahnik pumps.
Een andere fotosessie met Omahyra en Boyd samen heeft geresulteerd in een serie intieme zwartwit foto’s van een teder erotisch tafereel in de slaapkamer en levendige scènes onder de douche. Na 2 uur had Von Unwerth het gevoel dat ze de beide modellen alleen moest laten…

Ellen von Unwerth fotografeert bij voorkeur in het spontane decor van hotels, bars en het straatleven, in plaats van in de steriele omgeving van een studio. Omdat ze zelf voor de camera heeft gestaan, weet ze de vrouwen die ze fotografeert op hun gemak te stellen. Dat is de kracht van Ellen von Unwerth: ze slaagt er iedere keer opnieuw in om haar modellen op een vrije en natuurlijke manier te regisseren.

Het boek ‘Omahyra & Boyd’ is tijdens de tentoonstelling te verkrijgen in de galerie.

De tentoonstelling ‘Omahyra & Boyd’ is tot en met 26 november 2005 te bezichtigen.
Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, 1016 SM Amsterdam.
Openingstijden: Donderdag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wouter van Leeuwen, tel. 06 – 52 03 15 40, @: wend@planet.nl