Elsevier vervangt geplukte foto na kritiek uit VS

De website van het opinieblad Elsevier stond de afgelopen flink onder vuur omdat de redactie een foto plaatste die van de fotosite Flickr was gekopieerd zonder om toestemming te vragen en zonder de naam van de maker te vermelden. Inmiddels is de foto – het beeld toont een couchsurfer en werd gebruikt om een verhaal over uitkeringstrekkers te illustreren – vervangen (zie foto hierboven).
De dubieuze manier van illustreren werd vorige week beschreven door Martijn Kleppe in zijn PhotoQ-column Top die Foto!

Later bleek dat op de populaire Amerikaanse website Slashdot een discussie losbarstte over deze overtreding van het auteursrecht door Elsevier, met ruim 200 reacties (de aandacht bezorgde PhotoQ afgelopen zondag 4000 bezoekers meer dan normaal): Are Flickr Images Abused By Foreign Businesses?

Martijn Kleppe meldt:
Inmiddels hebben we contact met Drew gehad over de foto en hij zelf vindt het erg grappig, zoals hij zelf schrijft: ‘This is really quite funny – Especially to my wife.’ Echter, hij vindt het minder geslaagd dat de foto – die onder een Creative Commons licentie wordt aangeboden op Flickr – gebruikt wordt zonder vermelding naar hem of zijn website.