Enkele kranten weerstaan verleiding publicatie foto B.

Trouw, NRC Handelsblad en de Volkskrant publiceerden het portret van Mohammed B., verdacht van de moord op Theo Van Gogh, gisteren niet. Zij huldigen het principe dat verdachten niet herkenbaar in de krant komen, uitzonderingen daargelaten. De Volkskrant motiveert vanochtend dit besluit met een beroep op de bescherming van de privacy van de verdachte en diens familie.
De aandacht voor de foto van Mohammed B. zonder balkje is groot. Het programma Opsporing Verzocht, waarin de politie afgelopen maandag het portret toonde, trok 2 miljoen kijkers.

Minister Donner van Jusitie gaf speciaal toestemming voor het gebruik van de politiefoto. De advocaat van Mohammed B. verklaarde dinsdagavond echter dat de vertoonde foto geen enkel opsporingsbelang kan dienen omdat hij niet lijkt: ‘Mohammed B. droeg tijdens de aanslag een bril en een muts.’

Desondanks namen de kranten De Telegraaf, Algemeen Dagblad en het Parool de foto over. Ook op de televisie is het portret van de verdachte sindsdien regelmatig herhaald bij het NOS Journaal en de nieuwsbulletins van Nova, RTL en SBS 6.

Jan Blokker, columnist bij de Volkskrant
‘Een ongedenkwaardig gezicht, was mijn eerste indruk. Daar wil ik noch de verdachte, noch zijn familie in hun persoonlijke levenssfeer mee kwetsen, ik bedoel het gewoon in rechercheertermen.’

Eerder bericht op PhotoQ: Opsporing Verzocht toont foto Mohammed B.