Epson introduceert inktjetprint-keurmerk voor de kunstmarkt

Tijdens een persbijeenkomst op 23 augustus in de Amsterdamse Beurs van Berlage presenteerde Epson Benelux naast een hele reeks nieuwe producten een nieuw fenomeen: een keurmerk dat zekere garanties biedt ten aanzien van de printkwaliteit en de houdbaarheid: Digigraphie.
Een gecertificeerde print wordt geleverd met het verdiepte Digigraphie-label, een preegdrukje waarin de term Digigraphie en de firmanaam alsmede naam van het geautoriseerde lab of de geautoriseerde fotograaf is opgenomen. Dergelijke prints voldoen dan aan een viertal eisen: ze zijn gedrukt met een professionele 8-kleuren Epson-printer, er is gebruik gemaakt van Ultrachrome K3-inkt en een goedgekeurde papiersoort en de print is voorzien van handtekening en nummer.

Een fotograaf op deze manier wil gaan werken moet over de juiste apparatuur beschikken, een training volgen en een overeenkomst tekenen.
Wanneer daaraan is voldaan ontvangt de fotograaf het reliëfstempel. Ook kan zij of hij dan een portfolio plaatsen op een gezamelijke website.

Op de website die ten behoeve van dit initiatief is opgezet staan tot nu toe alleen Franse laboratoria en fotografen. Voor de markt in de Benelux heeft Epson de Nederlandse fotograaf Hans van Ommeren gevraagd dit initiatief te promoten. De infrastructuur voor dit keurmerk moet in de lage landen nog worden opgebouwd. Waarschijnlijk is de Benelux-tak van Epson nu vooral de reacties in het veld aan het peilen.

• Details over Digigraphie vindt u op: www.digigraphie.com