Erfgenamen coverfoto spannen rechtzaak aan tegen ‘Congo’

Afgelopen vrijdag is voor de Brusselse rechtbank het proces begonnen tegen auteur David van Reybrouck, fotograaf Stephan Vanfleteren en uitgeverij De Bezige Bij van het boek Congo, een geschiedenis. Dat meldt de Belgische krant De Morgen.Enkele Congolezen eisen dat de verkoop van het boek tijdelijk wordt stopgezet.
De Congolezen zijn erfgenamen van meneer Nkazi, die op de cover van het boek staat.Nkazi had toestemming gegeven om gefotografeerd te worden, maar volgens de erfgenamen is er nooit akkoord gegaan met gebruik van de foto’s. Zeker niet als coverfoto. Ook zou volgens hen de foto beledigend zijn voor veel Congolezen, omdat deze het clichébeeld van de arme Afrikaan zou bevestigen.

Tijdens reizen door Congo zou van Reybrouck meneer Nkazi, destijds 125 jaar, ontmoet hebben. Door deze hoge leeftijd zou hij een groot deel van de Congolese geschiedenis hebben meegemaakt. Kort na zijn overlijden is het boek verschenen.

De erfgenamen eisen nu een schadevergoeding en een voorlopige stop op verdere verspreiding en verkoop, omdat de behandeling van deze zaak nog een tijd gaat duren.
Een verregaande maatregel, waardoor de rechtbank eerst wil dat beide partijen de tijd krijgen om hun argumenten uit te wisselen. Het proces is daarom uitgesteld naar zes april.
Inmiddels hebben de Congolezen met Duitse en Amerikaanse uitgeverijen een akkoord bereikt. Het boek verschijnt daar zonder de coverfoto.

De Morgen: Erfgenamen coverfoto willen ‘Congo’ uit de rekken