Erik Kessels op shortlist voor Deutsche Börse-prijs

Eind vorige week is de lijst van vier kanshebbers voor de prestigieuze Deutsche Börse Photography Prize 2016 bekend gemaakt. Het gaat om de Egyptisch/Britse fotografe Laura El-Tantawy (voor het in middels uitverkochte boek In the Shadow of the Pyramids), de Nederlandse fotograaf/vormgever/curator Erik Kessels (voor zijn tentoonstelling Unfinished Father), de Amerikaanse kunstenaar/onderzoeksjournalist Trevor Paglen (voor zijn tentoonstelling The Octopus) en de Duitse fotograaf Tobias Zielona (voor zijn project The Citizen).

Het succesvolle en inmiddels uitverkochte boek van El-Tantawy is ontworpen door de Nederlander Sybren Kuiper. Bij de tentoonstelling Unfinished Father maakte Erik Kessels ook een gelijknamig boek.

De prijs gaat al bijna twee decennia naar een fotograaf of kunstenaar die in het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de fotografie in Europa. Het genomineerde werk van de vier uitverkorenen wordt volgend jaar tentoongesteld in de Photographers’ Gallery in Londen. De winnaar ontvangt een bedrag van 42 duizend euro.

In de jury zaten dit jaar directeur David Drake van de Ffotogallery te Cardiff, kunstenaar Alfredo Jaar, conservator Wim van Sinderen van het Fotomuseum Den Haag, curator Anne-Marie Beckmann van de kunstcollectie van de Deutsche Börse Photography Foundation en voorzitter zonder stemrecht Brett Rogers van de  Photographers’ Gallery.

Meer over de genomineerden en de prijs bij Creative Review: Deutsche Börse Photography Prize 2016: shortlist announced