Erik Klein Wolterink winnaar Bouw in Beeldprijs 2010

Fotograaf Erik Klein Wolterink is uitgeroepen tot winnaar van de Bouw in Beeld prijs 2010. Dit is maandagmiddag bekend gemaakt tijdens de opening van de tentoonstelling Bouw in Beeldprijs 2010: Back Home in het Cobra Museum te Amstelveen. Hij won hiermee een geldbedrag van 10 duizend euro. De fotografe Diana Scherer kreeg de tweede prijs, een geldbedrag van tweeduizend euro.

Het persbericht vervolgt:

Klein Wolterink (Doetinchem 1965) werd verkozen boven negen andere veelbelovende genomineerde fotografen. Zijn serie foto’s met de titel ‘Terug Thuus’ werd door de jury gekwalificeerd als “meer dan de vertaling in streekdialect van het thema. Met treffende beelden wordt hier creatief de kern van het thema geraakt. Goeie beelden, interessant gegroepeerd in een duidelijke, overzichtelijke presentatie. Een keuken die door de jaren heen “Thuus” onveranderlijk bleef.”

De jury werd voorgezeten door architect Mels Crouwel, en bestond verder uit Ludger Derenthal, directeur Museum für Fotografie te Berlijn, Viviane Sassen, fotograaf en Francis Hodgson, recensent Financial Times en oud-Hoofd Fotografie Sotheby’s Londen en fotograaf Paul Kooiker.

Voor de Bouw in Beeldprijs ging Erik letterlijk terug naar huis, Back Home. Althans, naar zijn ouderlijk huis diep in de Achterhoek. Zijn ouders hebben dit huis inmiddels verkocht aan mensen “uut ’t west’n” die er een B&B van hebben gemaakt. Erik heeft met materiaal uit archieven, foto’s van oude en huidige bewoners en nieuw te maken foto’s de geschiedenis van zijn ouderlijk huis vastgelegd.

Over het werk van Diana Scherer (Lauingen, Duitsland, 1972) zei de jury: “Transfer” als serie introspectieve (jeugd)portretten is een uitstekend projectmatige invulling van het thema. Creatief, onderscheidend en zeer verzorgd. Heel goed gedaan. Door de kleurige “girly” uitstraling vergeet je bijna de donkere kant van waaruit het is ontstaan.” De serie van Diana is buitengewoon persoonlijk. Ze is op zoek gegaan naar het meisje, het prinsesje, dat ze graag had willen zijn. Een jeugd die anders liep dan ze graag had gewild, en een zeer moeizame relatie met haar moeder, heeft haar fascinatie voor echte meisjesdingen aangewakkerd. Als ze in gedachten terug naar huis gaat, Back Home, dan stelt ze zich steeds dezelfde vraag: Hoe had het wel gemoeten?De selectiecommissie van de Bouw in Beeldprijs nomineerde begin dit jaar uit ruim 130 aanmeldingen tien fotografen die voor hun gevoel het best hun visie op het thema Back Home hadden omschreven. Deze tien genomineerden hebben nieuw werk ontwikkeld binnen het thema Back Home. Er zit zeer veel diversiteit in het werk; van illegalen in de bossen van Calais, de metaforische en letterlijke weg van asielzoekers in Ter Apel, voormalige Oostblokgrenzen in Oost Europa en typisch Nederlandse beelden tot de thuiskomst van ex-gedetineerden en aan de straat gevonden tapijten en spooksteden in Californië en Noord-Oost Groningen.

De genomineerde fotografen: Mieke Woestenburg (Schermer/1981), Ilse Leenders (Leiden/1979), Elian Somers (Sprang Capelle/1975), Daan Paans (Sliedrecht/1985), Paul D. Scott (Arlington, Virginia USA/1975), Henk Wildschut (Harderwijk/1967) , Frank Penders (Gouda/1982), Stephan Keppel (Anna Paulowna, NH/1973), Diana Scherer (Lauingen, Duitsland/1972), Erik Klein Wolterink (Doetinchem/1965).

De tentoonstelling in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, met foto’s van alle genomineerde fotografen, is voor het publiek toegankelijk van 22 juni tot en met 1 augustus tijdens reguliere openingstijden van het museum (di t/m zo van 11 – 17 uur).

De Bouw in Beeld Prijs is een initiatief van bouwbedrijf Ballast Nedam. Onderdak, beschutting, bescherming zijn primaire levensbehoeften. Als een van de grootste bouwconcerns van Nederland vindt Ballast Nedam het belangrijk om dat op een indringende, inspirerende en vooral creatieve manier binnen de maatschappij in herinnering te houden. In 2007 besloot Ballast Nedam daartoe een fotografieprijs in het leven te roepen. De prijs, die dit jaar voor de vierde keer wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van 10.000 Euro. De prijs gaat elk jaar naar een fotograaf die in de ogen van de jury het thema voor dat jaar het beste heeft vertaald. Inmiddels behoort de Bouw in Beeld Prijs tot één van de meest betekenisvolle fotografieprijzen in Nederland.

www.bouwinbeeldprijs.nl

PhotoQ NIeuws: sfeerverslag met foto’s uitreiking