Ernst Coppejans wint de SO 2014

De jury was het snel eens: fotograaf Ernst Coppejans wint de SO 2014. Bij de SO Awards (SO staat voor Selection Of) draait het om de signatuur van de fotograaf die de tijdgeest van het jaar goed weergeeft. Volgens de jury is “elk beeld intrigerend op zijn eigen manier, maar samengebracht in een serie vormt het een compleet verhaal dat je boeit van begin tot einde.”

Coppejans krijgt de hoofdprijs voor zijn twee series Dans Le Milieu en Jutteur, beide gemaakt in West-Afrika. Het eerste verhaal gaat over de zwaar onderdrukte homoseksuele mannen in West-Afrika. Met de serie wil Coppejans de mannen een gezicht geven: “Ik was al vaker in West Afrika geweest en had ervaren dat een normaal leven er voor homoseksuelen zoals ik niet mogelijk is. Ik wilde terug om homoseksuelen te ontmoeten, naar ze te luisteren en te portretteren.”

De mannen gaan herkenbaar op de foto, dat is niet zonder risico. “Daardoor lopen ze mogelijk gevaar, maar ze weigeren zich te verstoppen. De jongeren verschuilen zich niet langer achter een heteroseksueel huwelijk. Ze zijn trots op zichzelf, ook al is hun situatie uitzichtloos,” aldus Coppejans. Op homoseksualiteit staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en de mannen worden vaak verstoten door hun familie.

Om de serie te kunnen maken heeft Coppejans gepitcht tijdens de zeventiende Donkere Kamer. Het heeft voor hem goed uitgepakt. Naast de serie Dans Le Milieu fotografeerde Coppejans ook amateurworstelaars voor de serie Jutteur. Worstelen is in Senegal ongekend populair en de worstelaars worden aanbeden als filmsterren. Voor de serie volgde de fotograaf jongemannen uit het dorpje Yene die iedere dag om 17:00 gaan trainen.

Fotograaf Robin de Puy krijgt de tweede prijs voor haar werk, Renate Beense en Jean Luc Truijens delen de derde prijs. Het is voor de tweede keer dat de SO Awards wordt uitgereikt, als opvolger van de PANL Awards. Vorig jaar won Carla Kogelman de prijs, zij was dit jaar opnieuw genomineerd. De jury bestond dit jaar uit Dennis Baars (TBWA), Jaap Biemans (Volkskrant Magazine), Scheltens&Abbenes (Fotografie), Piet Paris (Harper’s BAZAAR Nederland) en Karin van Gilst (Stedelijk Museum). Het werk met alle genomineerde en winnende series is gebundeld in het boek SO 2014 Book, dat te koop is voor €35,00.

so2014.nl