‘Erwin Olaf ontwerpt nieuwe munt’

De Volkskrant meldt vandaag dat – volgens ingewijden – Erwin Olaf de ontwerper is van de nieuwe euromunt, althans van de achterkant met beeltenis van de nieuwe koning.

Offciële bevestiging heeft de krant nergens kunnen krijgen, ook niet van de fotograaf. Naar verwachting wordt het nieuwe ontwerp volgende maand gepresenteerd. Vijf kunstenaars zouden ontwerpen hebben ingediend.

Erwin Olaf heeft een goede band met het koninklijk paar. De Volkskrant memoreert: ‘Erwin Olaf heeft koningin Máxima in 2011 geportretteerd. Zij en Willem-Alexander waarderen het werk van Olaf. Al eerder bezochten zij buiten de openingstijden om een expositie van Olaf in het Fotomuseum in Den Haag. Olaf zelf bekritiseerde vorig jaar in het tv-programma Zomergasten opnamen van een toespraak van Willem-Alexander. Hij noemde het beeld te flets en adiseerde de toen nog toekomstige koning zijn tanden te bleken en enige kilo’s kwijt te raken.’

Als de klus inderdaad door Erwin Olaf wordt geklaard, is hij de derde Nederlandse topfotograaf die dit jaar een koninklijke opdracht krijgt. Koos Breukel maakte voor en op de kroningsdag staatsiefoto’s. Enkele maanden later maakte Rineke Dijkstra portretten van koning, koningin en hun kinderen.

Eind vorige eeuw zijn portretten die Vincent Mentzel maakte van Beatrix gebruikt voor beeltenissen op postzegels en munten.

postzegelmuntbeatrix