Esko Männikkö wint Deutsche Börse Photography Prize 2008

Gisteren meldde Photo District News dat de Finse fotograaf Esko Männikkö dit jaar de Deutsche Börse Photography Prize heeft gewonnen.
Op 5 maart ontving Esko Männikkö (Pudasjärvi, Finland 1959) de hoofdprijs ter waarde van 30.000 Engelse ponden (zo’n 45.000 euro). De andere drie finalisten, John Davies (U.K.) Jacob Holdt (Denemarken) and Fazal Sheikh (V.S.) kregen ieder 3.000 pond.

Männikkö won met zijn retrospectief ‘Cocktails 1990 – 2007’, waarin hij in portretten, landschappen en stillevens het bestaan aan de marge van de samensleving verbeeldt. Zijn serie ‘The Female Pike’ is waarschijnlijk zijn bekendste werk. Deze reeks, die is gebundeld in een inmiddels zeldzaam boek, bestaat uit foto’s die hij maakte van geisoleerd levende vrijgezellen in het onmetelijke Finse landschap.

De jury toonde dit jaar een uitgesproken voorkeur voor sociaal-betrokken werk, want ook de drie andere finalisten zonden ‘humanistische series in: John Davies kwam met zwart-wit beelden van veranderingen in het post-industriële Engeland, Jacob Holdt documenteerde de mensen die hij liftend door de Verenigde Staten ontmoette en Fazal Sheikh portretteerde gemeenschappen uit verschillende delen van de wereld.

Voorziter van de jury was Brett Rogers, directeur van co-sponsor The Photographers’ Gallery. De andere juryleden waren Els Barents (directeur Huis Marseille), de Britse fotograaf Jem Southam, Thomas Weski (hoofdcurator Haus der Kunst) en Anne-Marie Beckmann (curator Deutsche Börse Art Collection). Het werk van de vier finalisten is tot 6 april te zien in de Photographers’ Gallery in Londen.

• Op de website van Stichting De Pont zijn foto’s en een biografie van Esko Männikkö te vinden: www.depont.nl