Europese markt fotoboeken floreert

Er zit een ‘explosieve groei’ in de fotoboekenmakrt in West-Europa. Ten opzichte van 2005 was er sprake van vertienvoudiging in 2006 (van 250 duizend naar 2,5 miljoen exemplaren). Het onderzoeksbureau verwacht doorgroei naar 7 miljoen dit jaar en 18 miljoen in 2010.
In de British Journal of Photography lezen we dat de fotoboekenmarkt vorig jaar goed was voor bijna 5 procent van de totale boekenmarkt, met als verwachting een doorgroei naar 33 procent van de West-Europese markt in 2010, goed voor een waarde van 750 miljoen euro. De cijfers komen uit een rapport van het bureau Understanding & Solutions.

Het leeuwendeel van de groei zit in het maken van fotoboeken in de amateurmarkt, inmiddels een populair alternatief in deze digitale tijd voor het ouderwetse foto-album.

Maar ook in het professionele segment zit flinke groei. Het aandeel in de totale fotoboekenmarkt was vorig jaar weliswaar slechts 9 procent gemeten in exemplaren, maar door de hogere prijzen is het een aandeel van 60 procent als je kijkt naar geldwaarde. In West-Europa was dat vorig jaar 106 miljoen euro, en dit jaar wordt een verdubbeling verwacht.

• BJP: Boom continues for photobook market