Europese persprijs voor Joost van den Broek

Joost van den Broeks foto van werknemers in de Greenery heeft gewonnen in de categorie fotografie van de Europese persprijs ‘Voor diversiteit. Tegen discriminatie’. De prijzen zijn maandagavond in Brussel uitgereikt.
De wedstrijd maakt deel uit van de vijf jaar durende voorlichtingscampagne ‘Voor diversiteit. Tegen discriminatie’ van de Europese Unie. Er zijn geldbedragen variërend van 1000 tot 3000 euro aan verbonden.

Het winnende artikel, getiteld ‘Er wordt gediscrimineerd. Punt uit’, is geschreven door de Nederlandse journalisten Sander Donkers en Harm Ede Botje van Vrij Nederland. Het gaat over het probleem van discriminatie op grond van etnische afkomst of ras op de arbeidsmarkt, met name van moslimjongeren, een situatie die voor de meeste Europese landen opgaat. De tweede prijs gaat naar het Poolse artikel ‘Mi?uj geja swego’ van Edwin Bendyk en Jacek ?akowski, dat in het tijdschrift Polityka is verschenen. Dit artikel gaat over de discriminatie van homoseksuelen en lesbiennes in Polen. Op de derde plaats staat de Ierse journaliste Fiona Ness van de Sunday Business Post voor haar artikel ‘Disabled and Dismissed’ over discriminatie van mensen met een handicap op de werkvloer.

De EU-persprijs omvat dit jaar ook een fotocategorie. De winnaar in deze categorie is door de landelijke jury’s uit inzendingen uit alle EU-landen geselecteerd. De Europese jury besloot in deze categorie één algemene winnaar te nomineren: Joost van den Broek voor de foto ‘Multiculturele samenstelling van werknemers op de werkvloer bij Nederlandse bedrijven’, die in Vrij Nederland verscheen bij het prijswinnende artikel.

De onderscheiden inzendingen zijn uitgekozen uit ruim 600 artikelen en foto’s uit alle lidstaten, die in de loop van het jaar zijn binnengekomen. Alle inzendingen zijn op nieuwswaarde, relevantie, grondigheid van het onderzoek en originaliteit beoordeeld.

In elk van de 25 lidstaten heeft een jury landelijke finalisten uitgekozen, die zijn voorgedragen voor de Europese prijs. Een EU-jury bestaande uit experts op het gebied van de media en de bestrijding van discriminatie heeft vervolgens de drie winnaars geselecteerd.

De EU-persprijs ‘Voor diversiteit. Tegen discriminatie’ voor 2006 is op 27 april 2006 voor het derde achtereenvolgende jaar van start gegaan. Journalisten uit de 25 EU­landen die voor de gedrukte of on line pers schrijven, kunnen hun artikelen via www.stop-discrimination.info inzenden. De deadline voor inzending is 31 december 2006.